Home » Učesnici ultramaratona mira Vukovar – Srebrenica stigli u Potočare: “Ovo ovdje me slomilo”
BiH

Učesnici ultramaratona mira Vukovar – Srebrenica stigli u Potočare: “Ovo ovdje me slomilo”

Učesnici ultramaratona mira Vukovar – Srebrenica koji se ove godine održava trinaesti put, stigli su u Potočare, gdje su ih dočekale i pozdravile majke Srebrenice.

– Sve ste vi naše majke, nikada se ne smije zaboraviti genocid nad Bošnjacima – kazali su po dolasku.

Jedna od majki govori da ih svake godine dočekuju. Grle ih kao sinove koje su im ubili.

– Tako ih doživljavamo – kazala je jedna od majki.

Draženu Čučiću ovo je 11. ultramaraton na kojem učestvuje.

– Morate biti psihički i fizički spremni na nešto ovako. Mi krećemo iz doline križeva i dolazimo u dolinu nišana. Ono što nas veže je ta ista sudbina, a to je da su ubijeni civili. Trčimo za zagrljaje majki Srebrenice- kazao je Čućić.

Miroslav Dudić Lovrić govori da za ovako nešto izgovor ne može biti visoka temperatura.

-Fizički sam jak, mogu trčati još ovoliko, ali emocije ne mogu savladati. Ovo je za mene prvi put. Ljudi su nas tako široko dočekali, teško je to riječima opisati. Ovo ovdje me slomilo – kazao je Dudić- Lovrić.

Ultramaraton se održava od 2012. godine od 6. do 10. jula u kojem maratonci u pet etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 km.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Željka Komšića i gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića.