Home » UNRWA: Više od milion Palestinaca napustilo Rafah zbog izraelskih napada
Svijet

UNRWA: Više od milion Palestinaca napustilo Rafah zbog izraelskih napada

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) saopćila je da je više od milion Palestinaca moralo napustiti grad Rafah u južnom Pojasu Gaze zbog kontinuiranih izraelskih napada.

“Prisilnim raseljavanjem je protjerano više od milion ljudi iz Rafaha”, objavila je UNRWA na društvenoj mreži X.

Situacija je dramatično eskalirala, s hiljadama porodica koje traže utočište u oštećenim i uništenim stambenim područjima u Khan Younisu, dodaje se.

“UNRWA nastavlja pružati osnovne usluge uprkos sve većim izazovima”, navodi se.

Također su za uvjete u Rafahu naveli da su “neopisivi”, naglašavajući ozbiljnost humanitarne krize.

Izraelska vojska je proširila ofanzivu na Rafah uprkos nalogu Međunarodnog suda pravde da Izrael obustavi operacije u toj oblasti.

Izrael je pokrenuo brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra, ubivši više od 36.400 ljudi, od kojih su velika većina žene i djeca, a povrijeđeno je više od 82.600.

Gotovo osam mjeseci nakon početka izraelskog napada, ogromni dijelovi Gaze su u ruševinama, uz nestašicu hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.