Home » Iran opskrbljuje Hutije balističkim projektilima koji se lansiraju s mora
Svijet

Iran opskrbljuje Hutije balističkim projektilima koji se lansiraju s mora

Jemenska skupina Houthi pokazuje balističke projektile [Mohammed Hamoud/Getty Images]
Iranska novinska agencija Tasnim otkrila je da je Iran isporučio Houthi pokretu u Jemenu balistički projektil Ghadr-110. Ovo se događa u trenutku kada napetosti eskaliraju u regiji zbog vojnih operacija koje su Huti pokrenuli protiv pomorskih interesa okupacije u znak podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze.

Iranska agencija objasnila je da je balistička raketa koju je Teheran isporučio Hutijima lansirana s mora, napominjući da je to oružje: “sposobno predstavljati ozbiljne izazove interesima Sjedinjenih Država i njihovog glavnog saveznika u regiji, cionističkog režima.”

Huti u Jemenu pokreću široke napade na brodove povezane s izraelskom okupacijom u Arapskom i Crvenom moru te Indijskom okeanu. Skupina je nedavno proširila opseg svojih operacija kako bi uključila Sredozemno more kao dio četvrte runde eskalacije podrške palestinskom narodu u Gazi.

U petak su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenuli nasilne napade na mjesta u jemenskoj guvernorati Hodeidah, uključujući zgradu radija u okrugu Al-Hawak i luku Salif, ubivši 16 ljudi i ranivši 35 drugih, prema Al-Masirah TV , povezanoj s Hutijima.

Kasnije istog dana, jemenska skupina objavila je vojnu operaciju ciljanu na američki nosač aviona Eisenhower, sa krilatim i balističkim projektilima, potvrdivši: “Pogodak je bio tačan i izravan.”

Napetosti rastu u regiji dok Huti nastavljaju ciljati na interese okupacije. U međuvremenu, SAD, koji je najavio formiranje međunarodne koalicije pod nazivom “Operation Prosperity Guardian” za borbu protiv napada Hutija, nastoji odvratiti skupinu od pokretanja svojih operacija u Crvenom moru.