Home » Veliki protest za Gazu u Istanbulu
Svijet

Veliki protest za Gazu u Istanbulu

AA

Veliki broj ljudi okupio se u nedjelju u turskom Istanbulu u znak protesta protiv kontinuiranog napada izraelske vojske na opkoljeni Pojas Gaze, gdje je od 7. oktobra ubijeno više od 17.700 civila, javlja Anadolu.

Deset organizacija za ljudska prava pozvalo je na antiizraelski protest na Međunarodni dan ljudskih prava, a govornici su kritikovali Izrael zbog najgore vrste kršenja ljudskih prava.

Ukazali su i na uništavanje infrastrukture, hiljade ubijenih civila, među kojima je veliki broj djece.

Učesnici skupa okupili su se na Trgu Beyazit u znak protesta protiv Izraela noseći transparente za Palestinu. Nakon marša do svjetski poznate džamije Aja Sofija, uslijedila je molitva za Palestince.

Aktivisti za ljudska prava obratili su se učesnicima skupa, kritizikujući SAD što su dozvolile Izraelu da nastavi ubijati nevinih Palestinaca, posebno u Gazi.

Oni su također pohvalili tursku vladu i njene lidere zbog njihovog protivljenja ubistvima u Gazi, pozivajući druge muslimanske zemlje da slijede primjer Ankare.

Također su pozvali ljude da bojkotuju američke proizvode i one koji podržavaju Izrael.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, ubivši najmanje 17.700 Palestinaca i ranivši više od 48.780 drugih, prema zdravstvenim vlastima u palestinskoj enklavi.