Home » Od početka izraelskih napada u Pojasu Gaze ubijeno je 17.700 osoba
Svijet

Od početka izraelskih napada u Pojasu Gaze ubijeno je 17.700 osoba

Foto: AA

Broj ubijenih Palestinaca od početka izraelskih napada 7. oktobra povećan je na 17.700.

U saopćenju Ministarstva zdravstva u Gazi navedeno je kako je u posljednja 24 sata broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Gazu povećan za 213, te kako je dosad ukupno u napadima poginulo 17.700 Palestinaca.

Izraelska vojska bombardovala je kuću u Khan Younisu, na jugu Pojasa Gaze, ubivši deset civila i povrijedivši mnoge druge, objavila je u nedjelju palestinska novinska agencija WAFA.

Izraelske artiljerijske jedinice su bombardovale i područje u blizini Evropske bolnice u Khan Younisu.

U izraelskim napadima je do sada ranjeno više od 48.780 ljudi, saopćile su palestinske vlasti.

Šestočlana porodica njemačkih državljana ubijena u izraelskom napadu na Gazu

Prema pisanju njemačkog lista “Suddeutsche Zeitung”, ubijeni su Yousuf Abujadallah, koji je radio kao ljekar u Njemačkoj, njegova supruga Ayah i njihova djeca Salahuddin (10), Mohammed (9), Abdulrahman (3) i novorođenče Omar.

Yousuf Abujadallah je 1. novembra otišao u Gazu da posjeti svoju porodicu prije nego što je počeo raditi u bolnici u Dortmundu.

Želio je da izgradi kuću koju je kupio. Međutim, ubijen je u jednom od izraelskih napada u dnevnoj sobi kuće u kojoj je boravio sa porodicom.

Ahmed Abujadallah, brat Yousufa Abujadallaha, rekao je da su uspjeli izvući tijela njegovog brata i njegove porodice iz ruševina nakon dvije sedmice.

Prema izvještaju, tijela su pronađena 10. novembra.

“Nažalost, sada moramo pretpostaviti da je jedna njemačka porodica među žrtvama sukoba u Gazi”, saopćilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Abujadallah i njegova porodica bili su prvi njemački državljani koji su poginuli u Gazi od posljedica izraelskog bombardovanja.

Izrael je 1. decembra nastavio vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon završetka jednosedmične humanitarne pauze s palestinskom grupom Hamas.

TRT