Home » Za medijske elite, ratni zločinac Henry Kissinger bio je veliki čovjek
Svijet

Za medijske elite, ratni zločinac Henry Kissinger bio je veliki čovjek

Norman Solomon

30. novembra 2023. (IDN) — Za američke masovne medije dosjetka Henryja Kissingera da je “moć ultimativni afrodizijak” zvučala je istinito. Utjecajni novinari i stručnjaci često su mu iskazivali ljubav. Medijski establišment neprestano je padao u nesvijest nad jednim od najgorih ratnih zločinaca u modernoj historiji.

Nakon što je vijest o njegovoj smrti odjeknula u noći 29. novembra, istaknuto izvještavanje odjeknulo je onim što ga je pratilo još od godina koje je proveo s predsjednikom Richardom Nixonom, dok su se udružili kako bi nadgledali golem pokolj u jugoistočnoj Aziji.

Naslov u biltenu Washington Posta sažeo je: “Henry Kissinger umro u 100. godini. Poznati državnik i učenjak imao je neusporedivu moć nad vanjskom politikom.”

No može li ratni zločinac doista biti “istaknuti državnik”?

Glavna priča New York Timesa započela je opisivanjem Kissingera kao “znanstvenika koji je postao diplomata koji je osmislio otvaranje Sjedinjenih Država prema Kini, pregovarao o njihovom izlasku iz Vijetnama i koristio se lukavstvom, ambicijom i intelektom da preinači američke odnose moći sa Sovjetskim Savezom u vrijeme Hladnog rata, ponekad gazeći demokratske vrijednosti da bi to učinili.”

I tako, Times je osvijetlio Kissingerovu ulogu u američkom “izlasku iz Vijetnama” 1973. – ali ne i njegovu ulogu tokom prethodne četiri godine, nadgledajući nemilosrdni pokolj u ratu koji je odnio nekoliko milijuna života.

“Ostavljajući po strani one koji su stradali od bolesti, gladi ili nedostatka medicinske skrbi, najmanje 3,8 milijuna Vijetnamaca umrlo je nasilnom ratnom smrću prema istraživačima s Medicinskog fakulteta Harvard i Sveučilišta u Washingtonu,” primijetio je historičar i novinar Nick Turse .

Dodao je: “Najbolja procjena koju imamo je da su 2 milijuna njih bili civili. Koristeći vrlo konzervativnu ekstrapolaciju, ovo sugerira da je 5,3 milijuna civila bilo ranjeno tokom rata, što je ukupno 7,3 milijuna vijetnamskih civilnih žrtava. Takvim brojkama moglo bi se dodati procijenjenih 11,7 milijuna Vijetnamaca koji su istjerani iz svojih domova i pretvoreni u izbjeglice, do  4,8 milijuna  prskanih otrovnim herbicidima kao što je Agent Orange, procijenjenih 800 000 do 1,3 milijuna ratne siročadi i 1 milijun ratnih udovica.

Sve u svemu, tokom svog mandata u vladi, Kissinger je nadzirao politiku koja je odnijela živote najmanje 3 milijuna ljudi

Henry Kissinger bio je ključni američki dužnosnik koji je podržao puč 11. septembra 1973. koji je srušio demokratski izabranu vladu Salvadora Allendea u Čileu—započevši 17 godina diktature, sa sustavnim ubojstvima i mučenjem (“gaženje demokratskih vrijednosti” u govoru Timesa ).

Kissinger je ostao državni tajnik tokom predsjedničkog mandata Geralda Forda. Smrtonosne makinacije nastavile su se na mnogim mjestima, uključujući Istočni Timor u indonezijskom arhipelagu. “Pod Kissingerovim vodstvom, SAD je dao zeleno svjetlo indonezijskoj invaziji na Istočni Timor (sada Timor-Leste) 1975. godine, koja je započela 24-godišnju brutalnu okupaciju od strane Suhartove diktature,” izvijestila je organizacija za ljudska prava ETAN . “Indonezijska okupacija Istočnog Timora i Zapadne Papue omogućena je američkim oružjem i obukom. Ovaj ilegalni protok oružja bio je u suprotnosti s namjerama Kongresa, ali Kissinger se ipak hvalio svojom sposobnošću da nastavi isporuku oružja Suhartu.

“Ovo je oružje bilo ključno za konsolidaciju vojne kontrole indonezijskog diktatora u Istočnom Timoru i Zapadnoj Papui, a te su okupacije koštale života stotine hiljadaa timorskih i papuanskih civila. Kissingerova politika prema Zapadnoj Papui omogućila je multinacionalnoj korporaciji Freeport McMoRan sa sjedištem u SAD-u da nastavi svoje rudarske interese u regiji, što je rezultiralo užasnim kršenjem ljudskih prava i okoliša; Kissinger je nagrađen mjestom u Upravnom odboru od 1995. do 2001. godine.”

Sada je to djelo istaknutog državnika.

Profesionalne ljubavne veze između Kissingera i mnogih američkih novinara trajale su od vremena kada je preuzeo upravljač vanjske politike SAD-a kada je Nixon postao predsjednik početkom 1969. U jugoistočnoj Aziji, program je otišao daleko izvan Vijetnama.

Nixon i Kissinger rutinski su masakrirali civile u Laosu

Nixon i Kissinger rutinski su masakrirali civile u Laosu, kao što je Fred Branfman dokumentirao u knjizi iz 1972. godine ” Glasovi iz ravnice staklenki “. Desetljećima kasnije rekao mi je: “Bio sam šokiran do srži svog bića kad sam se zatekao kako intervjuiram laoške seljake, među najpristojnijim, ljudskim i najljubaznijim ljudima na Zemlji, koji su opisivali život pod zemljom godinama uzastopno, dok su viđali nebrojene ljude. seljani i članovi obitelji živi spaljeni napalmom, ugušeni bombama od 500 funti i razbijeni protupješačkim bombama koje je bacila moja zemlja, Sjedinjene Države.”

Branfmanova otkrića natjerala su ga da pomno prouči američku politiku: “Uskoro sam saznao da je mala šačica američkih vođa, američka izvršna vlast predvođena Lyndonom Johnsonom, Richardom Nixonom i Henryjem Kissingerom, preuzela to na sebe — a da o tome nisu ni obavijestila, a kamoli konzultirala se s Američkim Kongresom ili javnosti — masovno bombardirati Laos i ubiti desetine hiljada nevinih laoških civila koji nisu ni znali gdje je Amerika, a kamoli da Americi naude. 

Mete američkog bombardiranja bila su gotovo potpuno civilna sela naseljena seljacima, uglavnom starcima i djecom koji nisu mogli preživjeti u šumi. Vojnici druge strane kretali su se kroz gusto pošumljena područja u Laosu i uglavnom ih nije dotaklo bombardiranje.”

Američko ratovanje u jugoistočnoj Aziji također je bilo razorno za Kambodžu. Razmotrite neke riječi pokojnog Anthonyja Bourdaina, koji je rasvijetlio mnogo toga o svjetskoj hrani i kulturama. Kako je ovo stoljeće počelo, Bourdain je napisao : “Jednom kada ste bili u Kambodži, nikada nećete prestati željeti da prebijete Henryja Kissingera na smrt golim rukama. Nikada više nećete moći otvoriti novine i čitati o tom podmuklom, prijetvornom, ubojitom ološu koji je sjedio na lijepom razgovoru s Charliejem Roseom ili posjećivao neku aferu s crnom kravatom za novi sjajni časopis, a da se ne uguši. Posvjedočite što je Henry učinio u Kambodži — plodovima njegova državničkoga genija — i nikada nećete shvatiti zašto ne sjedi na optuženičkoj klupi u Haagu uz Slobodana Miloševića.”

Bourdain je dodao da, iako je Kissinger nastavio čačkati na zabavama A-liste, “Kambodža, neutralna nacija koju je potajno i ilegalno bombardirao, napao, potkopao i zatim bacio psima, još uvijek se pokušava podići na svoju jedinu preostalu nogu. ”

Ali natrag u hodnicima američke medijske moći, Henry Kissinger nikada nije izgubio sjaj briljantnosti.

Među novinarima koji su se onesvijestili bio je Ted Koppel s ABC-ja, koji je 1992. obavijestio gledatelje Nightline programa : “Ako želite jasnu vanjskopolitičku viziju, nekoga ko će vas odvesti dalje od konvencionalne mudrosti trenutka, teško je učiniti nešto bolje od Henry Kissinger.” Kao jedan od najutjecajnijih televizijskih novinara tog doba, Koppel se nije zadovoljio time da samo izjavi da je “ponosan što je prijatelj Henryja Kissingera”. Poznati novinar pohvalio je svog prijatelja kao “sigurno jednog od dva ili tri velika državna tajnika našeg vijeka.”

*Norman Solomon je nacionalni direktor RootsAction.org i izvršni direktor Instituta za javnu točnost. Autor je mnogih knjiga uključujući War Made Easy. Njegovu najnoviju knjigu,  War Made Invisible: How America Hides the Human Toll of Its Military Machine , objavio je The New Press u ljeto 2023.

IDN