Home » Zaposlenici američke vlade će štrajkovati glađu zbog podrške Izraelu
Svijet

Zaposlenici američke vlade će štrajkovati glađu zbog podrške Izraelu

Zaposlenici više od dvadesetak američkih vladinih agencija planiraju u četvrtak štrajk glađu u znak protesta protiv politike predsjednika Joea Bidena prema ratu u Pojasu Gaze i izraelskoj upotrebi gladovanja kao “ratnog oružja” na opkoljenoj teritoriji.

Federalci Ujedinjeni za mir, koji predstavljaju zaposlenike iz dvadeset sedam vladinih agencija i odjela SAD-a, rekli su da “dan gladovanja za Gazu” ima za cilj skrenuti pažnju na humanitarnu krizu u Gazi.

Federalni službenici koji učestvuju trebali bi se pojaviti u svojim uredima obučeni u crno ili noseći kefije šalove ili druge simbole palestinske solidarnosti.

Federalni savez Ujedinjeni za mir također su ranije ovog mjeseca organizirali kancelarijsku šetnju u znak solidarnosti s Palestincima, što je izazvalo reakcije u Washingtonu, a zvaničnici nacionalne sigurnosti obje strane kritizirali su njihove proteste kao neposlušnost.

Predstavnici Saveza kažu da je njihov cilj prisiliti razgovor u svojim uredima, gdje bi mnogi federalni službenici mogli podržati prekid vatre, ali se boje odmazde ili se boje čak i ležerno razgovarati o politici.

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć i rad upozorila je da se u Gazi odvija strašna situacija jer se pola miliona ljudi suočava s prijetnjom katastrofalne gladi.