Home » Video koji pokazuje kako izraelski vojnik tjera zatočene Palestince da kažu ‘želimo biti robovi’
Svijet

Video koji pokazuje kako izraelski vojnik tjera zatočene Palestince da kažu ‘želimo biti robovi’

Telegram/Screengrab

Video je podijeljen na društvenim mrežama na kojem se vidi kako izraelski vojnik prisiljava zatočene Palestince da se opisuju kao robovi.

Isječak prikazuje zatvorenike s povezima na očima kako sjede u autobusu i ponavljaju riječi na hebrejskom nakon čovjeka koji govori iza kamere. 

“Željeli bismo čestitati obitelji Azoulai, puno ljubavi i veliki uspjeh. Mi, teroristi iz Gaze, jako se bojimo cijele obitelji Azoulai”, ponavljaju muškarci. 

“Obitelj Azoulai je vrlo, vrlo, vrlo, vrlo ugledna, važna i želimo biti robovi obitelji Azoulai zauvijek i zauvijek. Želimo raditi za njih u kanalizaciji i vrtlarstvu i obaviti vrlo dobar posao,” oni nastavljaju. 

Nije jasno na koga se u ovom kontekstu misli obitelj Azoulai. Ime je sefardskog židovskog porijekla i često pripada židovskom narodu marokanskog podrijetla. 

Videozapis ima na stotine reakcija emotikona koji se smiju, kao i emotikone u obliku kakice, pozdrava i smajlića. 

Jedan od top komentara ispod videa glasi: “Ponosan što sam Azoulai”. 

Drugi kaže: “Neka im kažu hvala što im nisu skinuli glave mačetom… je*e ti Haag, je*eš cijeli svijet.”

Zlostavljanje palestinskih zatočenika

Otkako je 7. oktobar izbio rat između Izraela i palestinskih skupina, izraelske su snage zatočile desetke Palestinaca i u opkoljenom pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali. 

U decembru, MEE je razgovarao s rođacima zatočenih Palestinaca u Gazi koji su skinuti do donjeg rublja i natjerani da sjede na ulici s rukama prekrivenim glavama. 

“Odveli su ih iz kuće, tukli i tjerali da se skinu. Stavili su im lisice na ruke, a od 7 ujutro do 2 sata iza ponoći stajali su na ulici na hladnoći bez ikakve odjeće”, rekao je jedan član obitelji.

Mjesec dana ranije pojavila se snimka podijeljena na istom Telegram kanalu “Bez ograničenja” koja prikazuje eksplicitne videozapise palestinskih radnika na Zapadnoj obali koje zlostavljaju izraelski vojnici .