Home » 124 zemlje bit će spremne uhapsiti Netanyahua ako ICC izda nalog za hapšenje
Svijet

124 zemlje bit će spremne uhapsiti Netanyahua ako ICC izda nalog za hapšenje

Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket preko Getty Images

Hebrejske novine Yedioth Ahronoth objavile su jučer da će izdavanje naloga za hapšenje protiv najviših izraelskih dužnosnika od strane Međunarodnog kaznenog suda (ICC) biti vrlo jak udarac državi Izraelu.

“124 zemlje priznate od strane Haškog suda bit će obvezne uhapsiti premijera Benjamina Netanyahua, ministra obrane Yoava Galanta, načelnika stožera vojske Herzija Halevija i bilo koju osobu protiv koje je izdan nalog za hapšenje kad god stigne na njihov teritorij. “, objasnio je list, dodajući da to znači da izraelsko vodstvo neće moći napustiti zemlju, osim možda u posjet diktatorskim zemljama ili zemljama koje se unaprijed pismeno obvežu da neće uhapsiti tog visokog izraelskog dužnosnika.

Istaknuto je da je stvar osobne prirode i da će ostati neriješena čak i ako se taj političar povuče iz politike.

Prema pisanju lista,nalog bi bio i smrtonosni udarac za Netanyahua, koji sebe smatra državnikom koji voli putovati svijetom, jer će ga ovaj nalog do daljnjega zadržati u Izraelu.

Izrael, dodaje se, neće surađivati ​​s ICC-om ako se izdaju uhidbeni nalozi i neće priznati nijedan međunarodni sud koji želi suditi, napominjući da bi Izrael mogao tajno djelovati kako bi uvjerio glavnog tužitelja ICC-a da poništi zahtjeve za uhidbenim nalogom.

Dok je glavni tužitelj ICC-a, Karim Khan, taj koji zahtijeva izdavanje naloga za hapšenje, naloge izdaju trojica sudaca predraspravnog vijeća koje raspravlja o slučaju, a koje zastupa predsjednica vijeća, sutkinja Lulia Motoc iz Rumunjske , a na čelu sa sucem Flores Liera iz Meksika i Reine Alapini iz Benina.

Nakon što Khan podnese takav zahtjev, on mora pružiti dokaze, a sud mora donijeti obrazloženu odluku, navodi list, ističući da se takav korak ne događa preko noći, već prema procjenama može potrajati i mjesec dana.

Posljednjih dana kruže izvješća o mogućnosti da ICC izda naloge za uhićenje Netanyahua i članova njegovog ratnog kabineta u vezi s izraelskim zločinima u opkoljenom Pojasu Gaze.