Home » Židovsko vijeće Australije: Propalestinski univerzitetski protesti nisu prijetnja židovskim studentima i osoblju
Svijet

Židovsko vijeće Australije: Propalestinski univerzitetski protesti nisu prijetnja židovskim studentima i osoblju

Recep Sakar – Anadolu Agency

Židovsko vijeće Australije oštro je odbacilo tvrdnje da su univerzitetski kampovi podrške Palestincima protiv izraelskih napada na Pojas Gaze prijetnja židovskim studentima i osoblju, javlja Anadolu Agency .

U priopćenju objavljenom u nedjelju, grupa je podsjetila da su studenti u Australiji prošle sedmice uspostavili kampove na svojim univerzitetima u znak solidarnosti s Palestincima.

Navodeći da su se studenti pridružili desecima kampova solidarnosti uspostavljenih diljem SAD-a i drugdje posljednjih sedmica, u izjavi se kaže: “Kao i njihovi vršnjaci, australski studenti pozivaju svoje institucije da prekinu odnose s firmama za oružje koje omogućuju izraelskim ratnim zločinima, i pozivajući našu vladu da sankcionira Izrael i prekine vojne veze.”

“Židovsko vijeće Australije snažno odbacuje tvrdnje da su ovi protesti prijetnja židovskim studentima i osoblju”, dodaje se.

U priopćenju se također navodi: “Pokušaj ušutkavanja ili cenzuriranja ovih protesta lažnim optuživanjem za antisemitizam opasno je prekoračenje koje, ako se na to djeluje, riskira gušenje slobode govora u kampusima.”

Elizabeth Strakosch, izvršna direktorica Židovskog vijeća Australije, rekla je da je  miran protest temeljna demokratska sloboda.

“Trebali bismo biti ponosni na sve studente, od kojih su mnogi Židovi, koji govore protiv ovog genocida koji se odvija”, rekao je Strakosch. “Studentski protesti protiv genocida koji se odvija u Gazi legitimni su izrazi političkog govora i zagovaranja ljudskih prava.”

Studenti na Univerzitetu Columbia inspirirali su studente diljem svijeta da organiziraju sjedenje na travnjaku kampusa u znak protesta protiv financijskih ulaganja u firme koje podržavaju rat u Gazi.

U mnogim zemljama, uključujući SAD, Australiju, Francusku i Egipat, hiljade studenata organiziralo je demonstracije na svojim univerzitetima u znak solidarnosti s Palestinom.

Izrael je vodio brutalnu ofenzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske skupine Hamas 7. oktobra prošle godine, za koji Tel Aviv kaže da je ubio gotovo 1200 ljudi.

Međutim, od tada je Haaretz  otkrio  da su helikopteri i tenkovi izraelske vojske zapravo ubili mnoge od 1.139 vojnika i civila za koje Izrael tvrdi da ih je ubio Palestinski otpor.

Više od 34.400 Palestinaca je od tada ubijeno, većinom žena i djece, a 77.575 drugih je ozlijeđeno usred masovnog razaranja i ozbiljne nestašice potrepština.

Više od šest mjeseci nakon izraelskog rata, golemi dijelovi Gaze leže  u ruševinama, tjerajući 85 posto stanovništva enklave u interno raseljenje usred porazne blokade hrane, čiste vode i lijekova, prema UN-u.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) koji je u januaru donio privremenu odluku kojom mu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi zajamčila pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.