Home » Studija: Terorizam u Africi porastao je za 100 000% tokom američkog ‘rata protiv terorizma’
Svijet

Studija: Terorizam u Africi porastao je za 100 000% tokom američkog ‘rata protiv terorizma’

Vojnici Somalijske nacionalne vojske stoje u formaciji tokom ceremonije dodjele diploma američkom logističkom tečaju nakon 14 sedmica obuke s američkom 10. planinskom divizijom o važnosti logističkih operacija kao i rada i održavanja teške opreme.

Smrti od terorizma u Africi porasle su za više od 100.00 % tokom američkog takozvanog “rata protiv terorizma” na tom kontinentu, prema novoj studiji istraživačke institucije Pentagona.

Studija Afričkog centra za strateške studije otkrila je da je tokom 2002. i 2003. godine, kada je SAD tek započinjao svoj desetljećima dugi rat, u cijeloj Africi izbrojano ukupno samo devet terorističkih napada, koji su doveli do samo 23 žrtve.

Ali nakon otprilike dva desetljeća američke intervencije u Africi s navodnim ciljem pomoći kontinentu i poduzimanja navodnih napora u borbi protiv terorizma, smrtni slučajevi u  nasilju u Africi porasli su na 23 322 prošle godine, dosegnuvši “rekordnu razinu smrtonosnog nasilja”, prema Afričkom centaru.

Ta brojka predstavlja skok od 101.300 posto od 2002. do 2003. i povećanje od 20 posto u odnosu na 19.412 u 2022., navodi se.

“Ova otkrića proturječe tvrdnjama Zapovjedništva SAD-a za Afriku (AFRICOM) da sprječava terorističke prijetnje na kontinentu i promiče sigurnost i stabilnost”, navodi se u članku koji je objavio Responsible Statecraft u ponedjeljak.

Napominjući da su takozvani američki napori u borbi protiv terorizma “bili usredotočeni na dva glavna fronta: Somaliju i zapadnoafrički Sahel”, u članku se kaže: “Svaki je vidio značajne skokove terorizma prošle godine.”

Citirajući Afrički centar, u članku se navodi da je Somalija zabilježila “povećanje od 22 posto u broju smrtnih slučajeva u 2023. – dosegnuvši rekordnu visinu od 7643 smrtna slučaja”. Brojka predstavlja utrostručenje smrtnih slučajeva od 2020.

“Otkrića su još veća osuda za Sahel… Danas su nacije zapadnoafričkog Sahela mučene terorističkim skupinama koje su rasle, evoluirale, rascijepile se i rekonstituirale”, dodaje se u članku.

Prema izvješću Afričkog centra, “smrtni slučajevi u Sahelu iznosili su 50 posto” svih smrtnih slučajeva povezanih s  teroristima prijavljenih na tom kontinentu 2023. godine.

Prošlog aprila, američki geopolitički analitičar Elias Amare rekao je za Press TV da su zapadne imperijalističke sile izvor trenutnog porasta terorizma diljem Afrike, te stoga ne mogu biti dio rješenja za izazove s kojima se kontinent suočava.

Amare je rekao da su ostaci terorističkih skupina koje su angažirale Sjedinjene Države sada proširili svoje aktivnosti i doveli do terorizma, osobito u regiji Sahel.

“Zapadne vojne snage ne bi trebale okončati terorizam [u Africi], terorizam je izgovor za nastavak posredničkog rata i opravdanje vojne nazočnosti zapadnih imperijalističkih snaga da okupiraju Afriku i kontroliraju njezinu vojsku i resurse”, rekao je.