Home » Gaza: Izrael intenzivira napade na Rafah usred sve brojnijih poziva na prekid vatre
Svijet

Gaza: Izrael intenzivira napade na Rafah usred sve brojnijih poziva na prekid vatre

SAID KHATIB / AFP

Izraelci nastavljaju s napadima na grad Rafah na jugu Gaze dok nastavljaju s pripremama za kopnenu ofenzivu na grad usred sve veće međunarodne osude koja poziva Tel Aviv  da ne provodi takvu operaciju.

U zajedničkoj izjavi potpisanoj u četvrtak, premijeri Australije, Kanade i Novog Zelanda pozvali su na provedbu primirja u Gazi i pozvali Izrael da suzdrži bilo kakvu kopnenu ofenzivu na Rafah, koji je prepun gotovo polovice palestinskog teritorija populacija.

Usporedo s nastavljenim bombardiranjem Rafe, Izrael je nastavio opsadu medicinskog kompleksa Nasser u Khan Younisu, a arapski servis The New Arab Al-Araby Al-Jadeed izvijestio je da je jedan Palestinac ubijen, a 14 ih je ranjeno tokom izraelskog granatiranja ortopedske ordinacije, odjel u bolnici.

Inače, granični sukobi između izraelske vojske i Hezbollaha su se intenzivirali na izraelsko-libanonskoj granici, a izraelski udari kasno u srijedu ubili su 10 ljudi, uključujući osam libanonskih civila i dva pripadnika Hezbollaha prema AFP-u . Udar je uslijedio nakon Hezbollahove raketnog napada koji je ubio izraelskog vojnika. 

Od 7. oktobra, izraelski rat protiv Gaze ubio je 28.663 Palestinaca, a daljnjih 68.395 je ozlijeđeno, prema zdravstvenim vlastima u Gazi.