Home » Al Jazeera optužuje Netanyahua za ‘bezumnu kampanju’ nakon parlamentarnog zakona
Svijet

Al Jazeera optužuje Netanyahua za ‘bezumnu kampanju’ nakon parlamentarnog zakona

facebook Al Jazeera

Al Jazeera je optužila izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da nastavlja “bezumnu kampanju” protiv nje, nakon što je izraelski parlament u ponedjeljak odobrio nacrt zakona kojim se dopušta privremeno zatvaranje stranih televizijskih kuća, uključujući mrežu u vlasništvu Katara.

Na mreži X kojim je najavio ovaj potez, Netanyahu je rekao da je Al Jazeera “naštetila sigurnosti Izraela, aktivno sudjelovala u masakru 7.oktobra i huškala protiv IDF (izraelskih) vojnika”.

“Teroristički kanal Al Jazeera više neće emitirati iz Izraela”, napisao je.

Zakon odobren u ponedjeljak omogućio bi Netanyahuu i izraelskom sigurnosnom kabinetu da zatvore urede Al Jazeere u Izraelu na 45 dana, što bi se moglo obnoviti, te bi ostao na snazi ​​do kraja jula ili do završetka velikih vojnih operacija u Gazi, prenosi Reuters .

Odgovarajući u ponedjeljak navečer, Al Jazeera je razvoj događaja nazvala “eskalirajućim potezom” i osudila Netanyahuove izjave kao “ništa drugo nego opasnu smiješnu laž”. 

“Netanyahu nije mogao pronaći nikakva opravdanja koja bi ponudio svijetu za svoje stalne napade na Al Jazeeru i Slobodu štampe osim za iznošenje novih laži i zapaljivih kleveta protiv Mreže i prava njezinih zaposlenika”, stoji u priopćenju mreže. 

“Al Jazeera smatra izraelskog premijera odgovornim za sigurnost svog osoblja i Mrežnih prostorija diljem svijeta, nakon njegovog poticanja i ove lažne optužbe na sramotan način.” 

Televizija je izjavila  da je zakon usvojen u Knessetu, izraelskom parlamentu, “dio niza sustavnih izraelskih napada kako bi se ušutkala Al Jazeera”.

Rečeno je da su napadi uključivali ubistvo njihove dopisnice veteranke Shireen Abu Akleh, koju je 11. maja 2022. ubio izraelski snajper, te smrt nakon izraelskih zračnih napada novinara Al Jazeere Samera Abu Daqqe i Hamze al-Dahdouha, sina šefa ureda mreže u Gazi, Waela al-Dahdouha. 

Al Jazeera je također istaknula “bombaški napad na njezin ured u Gazi, namjerno ciljanje niza novinara Al Jazeere i članova njihove porodice te hapšenje i zastrašivanje njezinih dopisnika s terena”.