Home » Houthi: Trenutna isporuka oružja Izraelu od strane SAD-a razotkriva licemjerje Washingtona
Svijet

Houthi: Trenutna isporuka oružja Izraelu od strane SAD-a razotkriva licemjerje Washingtona

Abdul-Malik al-Houthi, vođa jemenskog narodnog pokreta otpora Ansarullah

Vođa jemenskog narodnog pokreta otpora Ansarullah osuđuje neprekidne opskrbe Sjedinjenih Država oružjem za izraelski režim, koji vodi genocidni rat protiv Pojasa Gaze.

Abdul-Malik al-Houthi je to rekao tokom televizijskog obraćanja u četvrtak.

“Ove sedmiceAmerikanci su najavili nove isporuke oružja i opreme za podršku izraelskom neprijatelju s milijardama dolara”, rekao je, dodavši: “Američki mediji potvrđuju da je Izrael primio najveću vojnu pomoć od Drugog svjetskog rata.”

Izvještavajući krajem prošlog mjeseca, The Washington Post je rekao da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena odobrila transfer milijardi dolara u bombama i ratnim avionima izraelskom režimu u roku od nekoliko dana.

Zvaničnici Pentagona i State Departmenta rekli su da novi paketi oružja uključuju više od 1800 bombi, objavio je tada dnevnik.

Izvještaji govore da je Washington  prodao više od 100 komada oružja Tel Avivu od 7. oktobra, kada je potonji započeo rat protiv Gaze kao odgovor na operaciju odmazde pokreta otpora obalnog dijela.

U brutalnom vojnom napadu dosad je ubijeno više od 33.000 Palestinaca, većinom žena i djece.

Houthi je rekao: “Najavljeni dogovori predstavljaju samo mali dio onoga što Amerika pruža kriminalnom izraelskom neprijatelju.”

Čelnik Ansarullaha dodao je da stalni dotok oružja Sjedinjenih Država prema izraelskom režimu — koji dolazi usred Washingtonovih poziva na prekid vatre u Gazi — “razotkriva američko licemjerje”.

Na drugom mjestu u svojim primjedbama, jemenski je zvaničnik istaknuo da će zemlja nastaviti svoje propalestinske operacije, u kojima su jemenske snage napadale izraelska plovila ili ona koja pripadaju pristašama režima.

“Naša fronta u Jemenu nastavlja svoje vojne operacije u Crvenom moru, Arapskom moru, pa čak i do Indijskog oceana”, rekao je.

“Ukupan broj ciljanih brodova dosegao je 90”, rekao je, ističući da su SAD i Velika Britanija, koje se pokušavaju suprotstaviti jemenskim napadima, “priznale svoju potpunu nesposobnost da zaustave napade”.