Home » Ben-Gvir poziva vojnike da ubijaju, a ne da hapse Palestince koji se predaju u Gazi
Uncategorized

Ben-Gvir poziva vojnike da ubijaju, a ne da hapse Palestince koji se predaju u Gazi

Autor fotografije: REUVEN CASTRO

Izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti, Itamar Ben-Gvir, nedavno je doveo u pitanje nužnost pritvaranja velikog broja Palestinaca tokom vojne ofenzive okupacijske države u Gazi, sugerirajući da bi neki zarobljenici mogli biti “ubijeni” umjesto da budu uhapšenii.

Prema Times of Israel, Ben-Gvir je citiran kako je pitao načelnika stožera vojske: “Zašto ima toliko uhapšeni? “Zar ne možeš ubiti neke? Želiš li mi reći da se svi predaju? Što ćemo s toliko uhapšenih? Opasno je za vojnike.”

Komentari su uslijedili nakon što je Herzi Halevi izvijestio ministre koji su prisustvovali sastanku sigurnosnog kabineta o vojnoj operaciji u Gazi i istaknuo da su se stotine Palestinaca predale okupacijskim snagama.

Odgovarajući Ben-Gviru, Halevi je rekao: “Opasno za koga? Ne pucamo u ljude koji izađu s podignutim rukama. Pucamo u one koji se bore protiv nas. Tu nema nikakve dileme. One koji se predaju hapsimo.”

Ben-Gvir je nedavno pozvao na pogubljenje Palestinaca koji se drže u izraelskim zatvorenicima u nastojanju da se uhvati u koštac s problemom prenapučenosti.

Također je navodno zahtijevao da vojska puca na palestinske žene i djecu u Pojasu Gaze kako bi “zaštitila” izraelske snage.

Ben-Gvir je bio bivši član rasističkog pokreta Kahane, koji je Izrael zabranio 1998. zbog terorističkih djela, a SAD proglasio terorističkom organizacijom.

Oslobođen je vojne službe zbog radikalne prirode svojih uvjerenja i osuđen je za “rasizam i podržavanje terorističke organizacije” 2007. godine.