Home » Američki pro – palestinski demonstranti opiru se naredbi da se ukloni kamp na MIT-a
Svijet

Američki pro – palestinski demonstranti opiru se naredbi da se ukloni kamp na MIT-a

Fotografija AFP-a

Propalestinski protestanti sukobili su se s američkom policijom i ponovno ušli u šatore na Massachusetts Institute of Technology (MIT), nakon što je univerzitet studentima dao rok da očiste područje.

Demonstranti su u ponedjeljak poslijepodne probili policijsku ogradu oko kampa, uhvatili se za ruke i okružili šatore u kampusu.

Uzvikivali su slogane poput “živjela intifada (ustanak)” i “mi smo intifada”, kao i “želimo 48” – misleći na vrijeme kada okupacijski izraelski režim nije postojao.

Predsjednica MIT-a Sally Kornbluth naredila demonstrantima da napuste kamp, ​​zaprijetivši onima koji su tamo ostali trenutnom privremenom potpunom suspenzijom.

Baltasar Dinis, student prve godine doktorskog studija informatike, kritizirao je MIT-ovu prijetnju disciplinskim mjerama i rekao da škola nije pregovarala u dobroj vjeri sa studentima koji protestuju protiv izraelskog genocidnog rata u Pojasu Gaze.

“Ugnjetavanje slobode govora u kampusu štetno je za cijelu zajednicu”, rekao je. “Gnusno je da ne možemo učiniti ni minimum kao institucija da se suprotstavimo genocidu.”

Sam Ihns, diplomirani student na MIT-u koji studira strojarstvo i član MIT Židovi za prekid vatre, rekao je da je grupa bila u kampu posljednja dvije sedmice pozivajući na prestanak ubijanja na hiljade Palestinaca u Gazi.

“Konkretno, naš kamp protestuje protiv izravnih istraživačkih veza MIT-a s izraelskim” ministarstvom vojnih poslova, rekao je.

Na obližnjoj aveniji Massachusetts druga grupa studenata sjedila je na ulici kako bi blokirala promet.

MIT je rekao da policija u kampusu u ponedjeljak nije uhapsila nikoga.

Demonstranti su tražili od MIT-a da se odvoji od izraelskog vezanog poslovanja, uključujući istraživanje obavljeno za izraelsku vojsku.

Državni predstavnici Erika Uyterhoeven i Mike Connolly, koji predstavljaju Somerville i Cambridge, pohvalili su studente za njihovu organizaciju i hrabrost.

“Ovdje sam zaista se solidaran sa ovim demonstrantima i nadam se da će administracija MIT-a poštivati ​​slobodu govora i tradiciju neslaganja u ovoj zemlji, posebno neslaganja u ratu, što je ono što nas danas ovdje zapravo poziva ”, rekao je Connolly.

Proteklih nekoliko sedmica univerziteti diljem SAD-a bila su poprište propalestinskih protesta.

Demonstracije su započele na Univerzitetu Columbia u New Yorku, gdje su studenti postavili kamp tražeći trajni prekid vatre u izraelskom ratu u Gazi i prekid američke vojne pomoći režimu, kao i oduzimanje univerziteta od firmi koje su profitirale od agresije.

Mirni protest proširio se na najmanje dvadesetak univerziteta diljem SAD-a.

Proteklih je dana američka policija pretresla univerzitetske kampuse, sukobila se s propalestinskim studentima i profesorima te uhapsila više od 2000 njih.