Home » Univerziteti Oxford i Cambridge uspostavili su ‘Zone oslobođenja’ za Gazu
Svijet

Univerziteti Oxford i Cambridge uspostavili su ‘Zone oslobođenja’ za Gazu

Laurel Chor/Getty Images

Studenti, nastavno osoblje i osoblje zajednica Univerziteta Oxford i Cambridge jučer ujutro uspostavili su logore ‘Oslobođene zone’ u svojim kampusima, pridruživši se preko 100 fakulteta diljem svijeta u znak protesta protiv sedmomjesečnog genocida Izraela u Gazi.

Do danas je Izrael ubio preko 34.600 Palestinaca i ciljao na svaki aspekt života u Gazi, uključujući uništavanje bolnica, fakulteta, škola i cijelih naselja. Okupacijske snage jučer su pokrenule kopnenu invaziju na najjužniji grad Gaze Rafah, gdje je utočište pronašlo 1,5 milijuna Palestinaca.

Kampovi Oxforda i Cambridgea pozivaju na “trenutni prekid  suučesništva njihovih univerziteta  u izraelskom genocidu, okupaciji i etničkom čišćenju Palestine”.

U zajedničkom priopćenju, novoosnovane koalicije Oxford Action for Palestine (OA4P) i Cambridge for Palestine (C4P) rekle su: “Od Columbie do UCLA, od Trinity Collegea do Sciences Po, od Newcastlea do Goldsmitha, preko 100 univerziteta diljem svijeta sada su poduzeli hrabru i hitnu akciju za Palestinu. Kao članovi ovih institucija, odbijamo prihvatiti suučesništvo naših univerziteta u ratnim zločinima Izraela nad palestinskim narodom – i odbijamo stajati po strani dok oni opravdavaju izraelsku kampanju masovnog pokolja, izgladnjivanja i raseljavanja.”

“Bogatstvo i prestiž naših univerziteta proizlaze izravno iz njihove uloge u Britanskom carstvu i njegovom katastrofalnom kolonijalnom naslijeđu, uključujući ljude iz Oxforda i Cambridgea koji su autori Balfourove deklaracije 1917. godine, ustupajući palestinsku zemlju cionističkom doseljeničko-kolonijalnom projektu. U 2024. ti će univerziteti možda tvrditi da se suočavaju sa svojom ulogom u historijskom kolonijalnom nasilju – ali njihove riječi zvuče šuplje dok daju financijsku i moralnu potporu izraelskom genocidu, okupaciji i tekućoj kolonizaciji Palestine,” dodali su.

Pozivajući svoje univerzitete da se oslobode firmi koje su suučesnici u izraelskom genocidu u Gazi, nastavili su: “Profiti Oxbridgea ne mogu nastaviti rasti nauštrb života Palestinaca, a njihova se reputacija više ne smije graditi na blaćenju izraelskih zločina. .”