Home » Američki senator poziva Izrael da bombardira Gazu, kaže da su SAD uputile ispravan poziv protiv Japana
Svijet

Američki senator poziva Izrael da bombardira Gazu, kaže da su SAD uputile ispravan poziv protiv Japana

američki senator Lindsey Graham

Američki senator Lindsey Graham kaže da bi Izrael trebao baciti nuklearne bombe na Gazu kako bi okončao rat i učiniti “šta god” smatra potrebnim u agresiji, povlačeći usporedbu s onim kada su SAD bacile atomske bombe na Japan tokom Drugog svjetskog rata.

Graham, republikanac iz Južne Karoline, sugerirao je da bi Izrael bio u pravu kada bi sravnio s zemljom opkoljeni pojas Gaze samo zato što su SAD to učinile japanskim gradovima Hirošima i Nagasaki 1945. i ubile više od 200.000 ljudi.

“Zašto je u redu da Amerika baci dvije nuklearne bombe na Hirošimu i Nagasaki kako bi okončala njihov rat prijetnji egzistenciji? Zašto je bilo u redu da to učinimo? Mislio sam da je to u redu”, rekao je za NBC News u nedjelju,

“Dakle, Izraele, učini sve što moraš da preživiš… Što god moraš učiniti.”

Graham je također pozvao američkog predsjednika Joea Bidena da opskrbi okupacijski režim s više bombi.

“Kada smo bili suočeni s uništenjem kao nacija nakon Pearl Harbora, boreći se protiv Nijemaca i Japanaca, odlučili smo okončati rat bombardiranjem Hirošime i Nagasakija nuklearnim oružjem”, rekao je, nazivajući atomske napade “ispravnom odlukom” sad.

“Dajte Izraelu bombe koje su im potrebne da okončaju rat. Ne mogu si priuštiti gubitak”, dodao je američki senator.

Primjedbe su uslijedile nekoliko dana nakon što je Biden ustvrdio da je zaustavio isporuku oružja Izraelu i da bi to mogao nastaviti činiti ako režim pokrene sveobuhvatni napad na Rafah, najjužniji grad Gaze u kojem se sklonilo 1,5 milijuna Palestinaca.

Izrael je pokrenuo svoj napad na Gazu pod pokroviteljstvom SAD-a 7. oktobra nakon što je palestinska skupina otpora Hamas izvela historijsku operaciju protiv uzurpatorskog entiteta u znak odmazde za njegove pojačane zločine nad palestinskim narodom.

Režim u Tel Avivu dosad je ubio najmanje 35.034 Palestinca, većinom žena i djece, a ranio 78.755 drugih.