Home » Kolumbijski predsjednik: Netanyahu će ući u historiju kao počinitelj genocida
Svijet

Kolumbijski predsjednik: Netanyahu će ući u historiju kao počinitelj genocida

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro rekao je da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu “ući u historiju ” kao “počinitelj genocida”.

Petro je u objavi na stranici X u nedjelju usporedio Netanyahua sa nacistima dok dvojica čelnika nastavljaju svoju svađu na društvenim mrežama nakon diplomatskog sukoba koji je proizašao iz izraelske genocidne ratne kampanje protiv Pojasa Gaze.

“Gospodine Netanyahu, ući ćete u historiju kao genocidaš. Bacanje bombi na hiljade nedužne djece, žena i staraca ne čini vas herojem”, napisao je.

“Ostajete uz one koji su pobili milijune Židova u Europi. Genocid, bio on povezan s vjerom ili ne, jest genocid. Barem zaustavite napad koji traje”, dodao je.

Ovo dolazi nakon što je Netanyahu nazvao Petra “antisemitskim pristašom Hamasa”, nakon poziva kolumbijskog čelnika na hapšenje izraelskog premijera u vezi sa ubistvima Palestinaca u Gazi.

Petro je u petak pozvao Međunarodni kazneni sud (ICC) da izda nalog za hapšenja Netanyahua, navodeći izraelske akcije u Gazi, koje su rezultirale ubistvom gotovo 35.000 Palestinaca, većinom žena i djece.

Ranije ovog mjeseca, kolumbijski predsjednik također je objavio da njegova zemlja prekida diplomatske veze s izraelskim režimom zbog genocidnog rata koji je u toku protiv Pojasa Gaze.

“A mi ovdje ispred vas, vlada promjena, predsjednik republike obavještava da će sutra biti prekinuti diplomatski odnosi s izraelskim režimom”, rekao je tada.

“Ako Palestina umre, čovječanstvo umire i nećemo dopustiti da umre kao što nećemo dopustiti da čovječanstvo umre”, dodao je Petro.

Kolumbijski predsjednik zaustavio je izraelske poslove s oružjem u februaru nakon smrtonosnog napada režimske vojske na stanovnike Gaze koji su tražili humanitarnu pomoć, osuđujući incident kao “genocid” koji podsjeća na holokaust.

Kolumbija i Izrael iskusili su pojačane napetosti nakon rata u Gazi u oktobru. Ambasadorica Margarita Manjarrez vratila se u Kolumbiju 8. novembra prošle godine, nakon što ju je predsjednik pozvao na konzultacije.