Home » Najbogatiji fakultet u Cambridgeu odvaja se od firmi za proizvodnju oružja
Svijet

Najbogatiji fakultet u Cambridgeu odvaja se od firmi za proizvodnju oružja

Fotografija putem društvenih medija

Trinity College Cambridge, najbogatiji konstitutivni koledž Univerziteta u Cambridgeu, odlučio se odvojiti od svih firmi za proizvodnju oružja.

Prema britanskoj web stranici sa vijestima Middle East Eye, vijeće koledža, koje je odgovorno za važne financijske i druge odluke, početkom marta odlučilo je eliminirati Trinityjeva ulaganja u firme za proizvodnju oružja.

U izvještaju, pozivajući se na tri dobro obaviještena izvora bliska studentskom sindikatu Trinityja, navodi se da je koledž odlučio ne objaviti da će se odvojiti od firmi za proizvodnju oružja nakon što je jedan aktivist unakazio portret tadašnjeg britanskog ministra vanjskih poslova Arthura Balfoura iz 1914. godine, koji je autor za zloglasnu Balfourovu deklaraciju, koja je postavila cilj Londona da uspostavi nacionalni dom za židovski narod u Palestini.

Incident je izazvao široku medijsku pokrivenost u Ujedinjenom Kraljevstvu i osude britanskih zakonodavaca, uključujući zamjenika premijera Olivera Dowdena.

Balfourova deklaracija došla je u obliku Balfourovog pisma upućenog Lionelu Walteru Rothschildu, figuri britanske židovske zajednice. Objavljena je 2. novembra 1917. godine.

Deklaracija je donesena tokom Prvog svjetskog rata (1914.-1918.) i uključena je u odredbe britanskog mandata za Palestinu nakon raspada Osmanskog Carstva.

Općenito ga se smatra pretečom palestinske Nakbe iz 1948., kada su cionističke naoružane paravojne skupine, koje su bile obučene i stvorene da se bore rame uz rame s Britancima u Drugom svjetskom ratu, nasilno protjerale više od 750.000 Palestinaca iz njihove domovine. 

Još u februaru, Middle East Eye je izvijestio da je Trinity uložio 61.735 funti (78.089 dolara) u najveću izraelsku kompaniju za proizvodnju oružja, Elbit Systems, koja proizvodi 85 posto bespilotnih letjelica i kopnene opreme koju koristi izraelska vojska.

Middle East Eye također je otkrio da je koledž uložio milijune dolara u druge firme koje naoružavaju, podržavaju i profitiraju od neumoljivog izraelskog vojnog napada na Gazu.

Međunarodni centar za pravdu za Palestince (ICJP), grupa za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji, kao odgovor je izdala pravnu obavijest Trinity Collegeu 28. februara, upozoravajući da bi ga njegova ulaganja mogla učiniti potencijalnim suučesnikom u izraelskim ratnim zločinima.

ICJP je u svojoj pravnoj obavijesti naveo da “službenici, direktori i dioničari na koledžu mogu biti pojedinačno kazneno odgovorni ako zadrže svoja ulaganja u firme za proizvodnju oružja koje su potencijalno suučesnici u izraelskim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti.”

Nadalje, web stranica s vijestima otkrila je u februaru da je koledž također imao ulaganja u vrijednosti od približno 3,2 milijuna dolara u Caterpillar, firmu za tešku opremu sa sjedištem u SAD-u, koja je dugo bila meta kampanja bojkota prodaje buldožera izraelskoj vojsci i brojnim druge firme  uključene u izraelski rat protiv Gaze, uključujući General Electric, Toyota Corporation, Rolls-Royce, Barclays Bank i L3Harris Industries.

Trinity se suzdržao od preuzimanja bilo kakvih obveza u vezi s oduzimanjem svih tih firmi.

Otvoreno pismo koje su napisali akademici s Cambridgea i koje je potpisalo više od 1700 osoblja, bivših studenata i studenata sa fakulteta objavljeno je u četvrtak, izražavajući podršku demonstrantima koji su prošle sedmice postavili protestni kamp koji poziva fakultet da prekine svako potencijalno suučesništvo u Izraelski genocidni rat protiv Gaze.

Oko stotinu studenata okupilo se u ponedjeljak na travnjaku ispred King's Collegea u Cambridgeu, gdje su podigli šatore i zahtijevali od institucije da se obveže na oslobađanje od firmi uključenih u rat u Gazi. 

Pridružili su se studentima na više od 100 fakulteta diljem svijeta koji su pokrenuli slične protestne pokrete.

Izrael je pokrenuo svoj okrutni napad na Pojas Gaze, ciljajući bolnice, rezidencije i bogomolje otkako su palestinski pokreti otpora pokrenuli iznenadni napad, nazvan Operacija Oluja al-Aqsa, protiv uzurpatorskog režima 7. oktobra.

Najmanje 35.034 Palestinaca je ubijeno, većina žena i djece, a još 78.755 osoba je zadobilo ozljede. Više od 1,7 milijuna ljudi također je interno raseljeno tijekom rata.