Home » Bećirović: Naše države je bilo i bez entiteta, a entiteta nikada neće biti van države
BiH

Bećirović: Naše države je bilo i bez entiteta, a entiteta nikada neće biti van države

“Naše država je bilo i bez entiteta, a entiteta nikada neće biti izvan države”, poručio je član Predjsedništva BiH Denis Bećirović u svom obraćanju povodom ceremonije obilježavanja Dana državnosti BiH u zgradi Predsjedništva.

“Bh. ljudi imaju karakter i ponos. Mi najbolje razumijemo ugrožene i obespravljene jer smo prošli golgotu devedesetih”, istakao je Bećirović na početku obraćanja.

On je također pozvao na građenje pozitivnijeg društvenog ambijenta te na razvijanje i građenje odnosa sa svim prijateljskim zemljama na svim meridijanaima i paralelama.

“Kretanje prema punopravnom članstvu u NATO i EU je naše strateško opredjeljenje. To opredjeljenje nema ozbiljnu alternativu. Kada bih morao biti zadnji čovjek u BiH koji to govori, ja bih to i govorio”, kazao je.

“Čuvali smo stoljećima našu zemlju, čuvat ćemo je i u vremenima koja dolaze. Neki nas pitaju ‘Šta je vaše?’ Naše je ono što je priznao cijeli svijet i što je 22. maja 1992. trajno zapečaćeno u UN-u. Tog dana, 175 država svijeta primilo je našu državu u svoju porodicu i potvrdilo internacionalno priznanje Republika Bosna i Hercegovina”, podsjeća.

“To što je naše pripada svim građanima i narodima BiH – svima zajedno i nikome pojedinačno jer niko nema pravo da razbija ono što je zajedničko”, istakao je Bećirović.

Još naglašava kako planetarni certifikat državnosti, nezavisnosti i suvereniteta nije izdat ni entitima, ni kantonima, ni gradovima ni općinama. U UN-u je, kako dodaje, samo jedan certifikat, jedna adresa i jedno ime – država Bosna i Hercegovina.

“Dragi prijatelji, poštovani gosti, zajedno čuvajmo istinu o prošlosti, ne posustajmo u sadašnjosti i vjerujmo u budućnost BiH i borimo se za nju. Budimo ponosni na prve 1074 godine od kako se zemlja Bosna spominje u historijskim izvorima.

Čuvajmo zemlju, čuvajmo posebno djecu i mlade. Jednako čuvajmo i bošnjačku i srpsku i hrvatsku i drugu djecu. To su naša djeca i ona zaslužuju mirnu i sigurnu budućnosti.

Sretan nam Dan državnosti Bosne i Hercegovine”, zaključio je član Predsjedništva u svom obraćanju.