Home » Podizanjem zastave na Humu i polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima u Sarajevu obilježen Dan državnosti BiH
BiH

Podizanjem zastave na Humu i polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima u Sarajevu obilježen Dan državnosti BiH

Foto: Denis Zuberi - AA

Obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, počelo je jutros podizanjem državne zastave na sarajevskom brdu Hum, uz intoniranje državne himne Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečanosti su prisustvovale brojne delegacije i predstavnici nevladinog sektora, a državnu delegaciju predvodili su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Denis Bećirović.

Nacionalno obilježje Bosne i Hercegovine sa jarbolom na Humu postavio je Grad Sarajevo prije nekoliko godine s namjerom da se iskaže poštovanje prema državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

Delegacije su Dan državnosti obilježile i posjetama i polaganjem cvijeća na nekoliko lokacija u glavnom gradu BiH, te su tako cvijeće položili na spomen-obilježju Vječna vatra, Mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, Spomen-obilježju djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., te u Spomen-parku Vraca.

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 80 godina održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Originalni dokumenti kao što je Rezolucija sa Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog u Mrkonjić Gradu 25/26. novembra 1943. godine, kojom su se Srbi, Hrvati i Muslimani opredijelili za obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, te Deklaracija o pravima građana sa Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanom 1. juna 1944. godine u Sanskom Mostu samo su dio iznimno važne građe koja govori o historijskim odlukama donesenim u tom periodu za BiH, a koji se nalaze u depou Arhiva Bosne i Hercegovine.