Home » Hamas je ‘spreman surađivati ​​u svim naporima za prekid vatre’
Uncategorized

Hamas je ‘spreman surađivati ​​u svim naporima za prekid vatre’

Glasnogovornik Hamasa istaknuo je da je pokret pokazao spremnost na konstruktivnu saradnju u svim naporima za prekid vatre u Gazi. Član političkog ureda Basem Naim rekao je da je došlo do pozitivnog napretka u stajalištu SAD-a u vezi sa situacijom u Gazi, navodeći nedavni govor američkog predsjednika Joea Bidena, tokom kojeg je najavio prijedlog prekida vatre.

Naim je dao svoju izjavu tokom telefonskog intervjua na kanalu Al-Hadath Al-Youm u nedjelju navečer. Rekao je da je najvažnije da se izraelske okupacijske vlasti izričito očituju u privrženosti ovoj inicijativi, pod uvjetom da ona uključuje potpuni prekid vatre, potpuno povlačenje okupacijskih snaga iz Gaze, obnovu i povratak raseljenih, nakon čega slijedi “ozbiljan” dogovor o razmjeni zarobljenika.

Glasnogovornik je istaknuo da su se izraelski dužnosnici pojavili nekoliko minuta nakon Bidenova govora i izrazili svoje odbijanje prijedloga, tvrdeći da ne smatraju da je riječ o izraelskoj ponudi, što je u suprotnosti s onim što je rekao američki predsjednik. Naim je ponovio da je, što se Hamasa tiče, važno zaustaviti izraelsku agresiju na palestinski narod.

Biden, naravno, daje nekvalificiranu pomoć i podršku državi aparthejda . Ipak, u petak je govorio o tome da je krajnje desni režim u Tel Avivu podnio prijedlog u tri faze koji uključuje primirje u Gazi, oslobađanje talaca i obnovu palestinskog teritorija.

Međutim, iz ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua priopćeno je da on inzistira na tome da se ne prekine rat u Pojasu Gaze dok se ne ostvare svi ciljevi njegovog režima, uključujući “uništenje” Hamasa.