Home » Biden rekao Izraelu da SAD neće učestovati u uzvratnom napadu na Iran
Svijet

Biden rekao Izraelu da SAD neće učestovati u uzvratnom napadu na Iran

Komentari su prenijeti tokom telefonskog razgovora s Netanyahuom u subotu, nakon iranskih uzvratnih udara na Izrael.

Iranski Korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) pokrenuo je u subotu navečer po lokalnom vremenu opsežne uzvratne raketne i bespilotne napade na okupirane teritorije, kao odgovor na teroristički napad izraelskog režima 1. aprila na diplomatske prostorije Islamske Republike u glavnom gradu Sirije Damasku.

Tokom razgovora, Biden je jasno stavio do znanja da SAD neće biti uključene u bilo kakve ofanzivne akcije protiv Irana, a Netanyahu je navodno prihvatio ovaj stav, prema zvaničniku.

Zvaničnik Bijele kuće rekao je da su Biden i njegovi viši savjetnici veoma zabrinuti da bi izraelska odmazda na iranski napad na Izrael mogla eskalirati u široko rasprostranjeni sukob s razornim ishodima.

Američka vojska je prošle sedmice rasporedila u regiju razarače aviona i balističkih projektila, pomažući Izraelu u osujećenju dolazećih dronova i projektila iz Irana, Jemena, Sirije i Iraka, rekao je Biden u izjavi nakon poziva.

Biden će u nedjelju održati razgovor s čelnicima G7 kako bi razgovarali i “koordinirali ujedinjeni diplomatski odgovor” na iranski napad, navodi se u saopštenju koje je objavila Bijela kuća.

Štaviše, američki državni sekretar Antony Blinken je u izjavi rekao da SAD “ne traže eskalaciju”, već će “nastaviti podržavati” odbranu Izraela i braniti američko osoblje.

Šef Pentagona Lloyd Austin je također rekao da su američke snage pomogle u presretanju desetina iranskih dronova i projektila lansiranih protiv Izraela iz Irana, Iraka, Sirije i Jemena, od kojih su mnogi uspješno pogodili svoje ciljeve.