Home » Iran: Nećemo oklijevati u poduzimanju daljih odbrambenih mjera kako bi zaštitili “legitimne” interese
Svijet

Iran: Nećemo oklijevati u poduzimanju daljih odbrambenih mjera kako bi zaštitili “legitimne” interese

Iran je u nedjelju rekao da neće oklijevati u poduzimanju daljih odbrambenih mjera kako bi zaštitio svoje “legitimne” interese od bilo kakvih “agresivnih” vojnih akcija, javlja Anadolu.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je svoju privrženost principima i ciljevima Povelje Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava, objavila je novinska agencija Mehr.

Ministarstvo je ponovilo iransku odlučnost da “odlučno brani svoj suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalne interese od bilo kakvog nezakonitog naloga za upotrebu sile i agresije”.

Također je istaknuto da “pribjegavanje Teheranu odbrambenim mjerama u ostvarivanju prava na samoodbranu pokazuje odgovoran pristup Irana prema regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti”.

“Ako bude potrebno, nećemo oklijevati da preduzmemo dalje odbrambene mjere kako bismo zaštitili legitimne interese Irana od bilo kakvih agresivnih vojnih akcija i nezakonite upotrebe sile”, dodali su iz Ministarstva.

Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, uključujući dva generala.

Revolucionarna garda potvrdila je u subotu lansiranje desetina dronova i projektila prema Izraelu.