Home » Šest evropskih zemalja će priznati Palestinu
Svijet

Šest evropskih zemalja će priznati Palestinu

Novi irski premijer Simon Harris i njegov španski kolega Pedro Sanchez u petak su potvrdili svoju opredijeljenost da “priznaju Palestinu kao državu što je prije moguće, kada za to budu odgovarajući uslovi”.

Harris i Sanchez su to objavili tokom zajedničke konferencije za novinare u vladinim zgradama u Dablinu.

Harris je rekao da su se države EU prošlog mjeseca složile da će krenuti u priznavanje Palestine kada se za to steknu uslovi.

„Ta tačka se mnogo bliži i mi bismo željeli da krenemo zajedno. Narod Palestine dugo je tražio dostojanstvo svoje zemlje i suverenitet”, rekao je on.

“Kada krenemo naprijed, željeli bismo to učiniti sa što više drugih zemalja. A onda šaljemo odluku narodu Izraela”, dodao je.

Harris je dodao da narod Palestine zaslužuje jednako poštovanje. “U regiji u kojoj su se ljudi svih vjera i tradicija okupili u miru, znam da je to naš zajednički cilj.”

Island, Švedska, Poljska, Češka Republika i Rumunija su među zemljama koje su već dale pravno priznanje palestinskoj državi.

Sanchez je rekao da trenutno nije moguće reći kada će zemlje krenuti da priznaju palestinsku državu.

„Za sada niko ne može jasno razaznati faze ili vrijeme tog procesa. Nalazimo se na nepoznatom terenu”, rekao je.

Komentari su uslijedili nekoliko sati nakon što je Norveška tokom posjete Sancheza objavila da je i ona spremna priznati palestinsku državu.