Home » Palestinci održali opći štrajk diljem Zapadne obale, al-Quds u znak žalosti zbog atentata na čelnog čovjeka Hamasa od strane Izraela
Svijet

Palestinci održali opći štrajk diljem Zapadne obale, al-Quds u znak žalosti zbog atentata na čelnog čovjeka Hamasa od strane Izraela

Photo by AFP

Palestinci diljem okupirane Zapadne obale i istočnog Jeruzalema al-Quds održali su opći štrajk u znak žalosti zbog atentata na zamjenika čelnika politbiroa Hamasa Saleha al-Arourija.

Sve kompanije i usluge, uključujući trgovine, banke, komercijalne objekte i javne ustanove zatvorene su samo dan nakon što je Izrael ubio al-Arourija u napadu dronom na zgradu u četvrti al-Musharrafieh u južnom Bejrutu.

Režim u Tel Avivu nije službeno preuzeo odgovornost za smrtonosni napad, koji je već izazvao široke pozive na prosvjedne skupove na okupiranim palestinskim teritorijima.

Djelomična otkazivanja također su poremetila prometne aktivnosti na Zapadnoj obali.

“Bio je to kukavički zločin, a posebno ovdje u Hebronu je to tužno, ovaj grad je dugo grlio Arouri. Ovaj štrajk pokazuje potporu ljudi otporu i njihove osjećaje protiv okupacijskih zločina u Gazi i na Zapadnoj obali,” rekao je politički aktivist iz al-Khalila (Hebron) za londonsku web stranicu  Middle East Eye  .

“Ono što se dogodilo pokazuje da okupacija nije uspjela i nije postigla nikakav uspjeh u Gazi, prisiljavajući ih da umjesto toga odu u Bejrut. Bio je to organizirani ratni zločin u našem voljenom Libanonu. Pozivamo sve u cijelom svijetu da pozovu Izrael na odgovornost pred međunarodnim sudovima”, dodao je.

Izraelski režim poveo je rat protiv Gaze 7. oktobra nakon što je Hamas izveo iznenadnu operaciju Oluja Al-Aqsa protiv okupacijskog entiteta kao odgovor na zločine izraelskog režima nad Palestincima.

Od početka ofenzive koju podupiru SAD, izraelski režim ubio je najmanje 22.200 Palestinaca, većinom žena i djece, i ranio više od 57.000 drugih. Hiljade drugih su također nestale i pretpostavlja se da su mrtve pod ruševinama.

“Okupatori misle da ubijanjem istaknutih ličnosti kao što je Arouri ubija Palestince i njihove duhove, ali ne znaju da će hiljade doći za Arourijem i da će sve dok postoji okupacija postojati otpor”, rekao je Majda Tumaisa, također iz Hebrona.

Prema službenoj palestinskoj novinskoj agenciji Wafa , štrajk su organizirale palestinske nacionalne i islamske skupine, radnički sindikati i organizacije civilnog društva u znak solidarnosti s narodom Gaze.

Izraelski režim vodi sporadične napade na južni Libanon od 7. oktobra, ali napad dronom u utorak označava prvi put da je režim u Tel Avivu gađao glavni grad Libanona od rata 2006. godine.