Home » Eksplozije vidljive na nebu na nekoliko mjesta dok sirene za zračnu uzbunu trešte diljem zemlje
Svijet

Eksplozije vidljive na nebu na nekoliko mjesta dok sirene za zračnu uzbunu trešte diljem zemlje

Projektili se vide na nebu iznad Jeruzalema nakon što je Iran lansirao dronove i projektile prema Izraelu. Fotografija: Ronen Zvulun/Reuters

Iran je lansirao stotine bespilotnih letjelica kao i krstarećih projektila prema Izraelu, što je prvi izravni napad Islamske Republike na Izrael.

Lansiranje onoga za što se vjeruje da su moćne bespilotne letjelice Shahed-136 iranske proizvodnje potvrdile su i izraelska vojska i ono što je iranska državna Press TV opisala kao vojne izvore oko 23 sata po lokalnom vremenu u subotu. Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da je lansirano više od 100 dronova.

Napad će se odvijati nekoliko sati. Prvi val je stigao do Izraela oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu (ponoć BST), sa sirenama koje su treštale diljem zemlje i eksplozijama koje su se mogle čuti i vidjeti na nebu na nekoliko mjesta. Trgovački glavni grad Tel Aviv, grad Jeruzalem i Dimona, pustinjski grad u kojem se nalazi izraelska nuklearna elektrana, svi su  bili meta.

Jemenski Houthi i libanonski Hezbollah također su rekli da su se pridružili napadu na Izrael.

Iranska misija pri UN-u rekla je u priopćenju objavljenom u ranim jutarnjim satima u nedjelju da je “vojna akcija bila odgovor na izraelsku agresiju na iranske diplomatske prostorije u Damasku” i da se sada “stvar može smatrati zaključenom… Treba li izraelski režim učiniti još jednu greška, odgovor Irana bit će oštriji.” Također je upozorio SAD da se ne miješaju u sukob.