Home » Katar i Kuvajt zabranjuju bilo kakvu upotrebu svog zračnog prostora i zračnih baza za napade na Iran
Svijet

Katar i Kuvajt zabranjuju bilo kakvu upotrebu svog zračnog prostora i zračnih baza za napade na Iran

Katar i Kuvajt zabranili su bilo kakvu upotrebu svog zračnog prostora i zračnih baza za napade na Iran usred pojačanih napetosti između Irana i izraelskog režima nakon izraelskog napada početkom ovog mjeseca na iransku diplomatsku misiju u Siriji.

Izvješća u subotu pokazuju da su i Katar i Kuvajt izdali direktive Sjedinjenim Državama naglašavajući da američkoj vojsci neće biti dopušteno koristiti zračne baze u dvjema zemljama za izvođenje bilo kakvih potencijalnih zračnih napada na Iran.

Katar i Kuvajt također su naznačili da njihov zračni prostor neće biti dostupan za bilo kakvu vojnu akciju protiv Irana.

SAD ima vojne avione u zračnim bazama Ali Al Salem i Ahmed Al Jaber u Kuvajtu. Zračna baza Al Udeid u Kataru također je najveća američka zračna baza u regiji zapadne Azije.

Iran, koji nema izravne odnose sa SAD-om, pozvao je regionalne arapske zemlje da savjetuju SAD da se ne miješaju ako Izrael bude napadnut.

Zemlje su bile oprezne u pogledu velikog sukoba u regiji više od šest mjeseci od izraelskog napada na Pojas Gaze.

Izvješća pokazuju da su već ograničili sposobnost SAD-a da koristi njihov zračni prostor i zračne baze za napade na skupine otpora koje su u savezu s Iranom i koje napadaju izraelske i američke interese u regiji od početka izraelske agresije na Gazu.

 Američki dužnosnici rekli su za Middle East Eye da su arapske zemlje Zaljeva obavijestile Washington da neće moći koristiti njihov teritorij za napad na Iran zajedno s Izraelom.

Iranski ministar obrane upozorio je da će Teheran odgovoriti svakoj zemlji koja “otvori svoj zračni prostor ili teritorij za napade na Iran od strane Izraela”, prema novinskoj agenciji Mehr.