Home » Hiljade učesnika Marša mira krenule iz Nezuka prema Potočarima
BiH

Hiljade učesnika Marša mira krenule iz Nezuka prema Potočarima

Foto: Samir Jordamović/AA

Oko 5.000 ljudi krenulo je jutros iz Nezuka kod Sapne, put Potočara kako bi odali počast hiljadama ubijenih muškaraca i dječaka u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

U naredna tri dana kretat će se trasom kojom su Srebreničani u ljeto prije 29 godina pokušavali doći do slobodne teritorije – Tuzla ili Kladanj. Preživjeli Srebreničani i ove godine su bili na čelu kolone “Marša mira”.

Učesnici “Marša mira” bi u Potočare trebali stići 10. jula, a dan kasnije prisustvovati kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari na kojoj će ove godine biti ukopani posmrtni ostaci još 14 žrtava genocida.

“Marš mira” koji se ove godine organizuje 20. put u okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica, za preživjele Srebreničane predstavlja neku vrstu liječenja trauma ali i obavezu da svoja iskustva i priče ispričaju i prenesu mlađim generacijama.

Suljo Čakanović, predsjednik Pododbora za “Marš mira”, kazao je da su izvršene sve tehničke pripreme sa logističkom podrškom.

“Trasa ‘Marša mira’ bit će nepromijenjena, očišćena i sigurna za prolazak svih učesnika”, pojasnio je Čakanović navodeći da će i ove godine biti oko 5.000 učesnika.

Istakao je da je praksa pokazala da svake godine imaju više učesnika od prijavljenog broja.

“Zadovoljan sam jer je ovo 20. godišnjica ‘Marša mira’ koji je zadržao svoj trend poruke mira i da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica. I ovaj ‘Marš mira’ ima za cilj odavanje počasti nevino ubijenim Bošnjacima u julu 1995. godine.

On je istakao da ove godine u Maršu mira učestvuju i mnogi državljani stranih zemalja. Osim Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, u koloni su učesnici iz Irana, Turske, Austrije, Njemačke, Finske, Danske, Francuske, Nizozemske.

Grupa koja je iz Irana stigla da učestvuje u Maršu mira proteklih dana je posjetila Stari most u Mostaru gdje je postavila ogromnu zastavu Palestine pozivajući na prekid vatre u Gazi i oslobađanje te zemlje od izraelske okupacije.

O njihovom gestu pisali su mnogi mediji, ali i korisnici društvenih mreža.