Home » Učesnici “Marša mira”: Brojna djeca u koloni poručuju da se genocid u Srebrenici više ne ponovi
BiH

Učesnici “Marša mira”: Brojna djeca u koloni poručuju da se genocid u Srebrenici više ne ponovi

Foto: Samir Jordamović/Anadolu

Veliki broj djece nalazi se ove godine u koloni “Marša mira” koja je jutros krenula iz Nezuka kod Sapne put Potočara kako bi odali počast hiljadama ubijenih muškaraca i dječaka u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, javlja Anadolu.

U koloni od oko 5.000 ljudi, koji će u naredna tri dana preći trasu od oko 100 kilometara, veliki je broj mališana koji sa svojim roditeljima ili djedovima žele odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Faris Gerzić (11) je stigao iz Bosanske Krupe.

“Ovo je treći put da sam tu. Dolazim s bratom i ocem. Nije mi teško da pješačim, teško je samo prvi dan. Bude vruće, ali uvijek su nam u glavi naši šehidi kako su oni prolazili ovaj put. Od šeste godine znam za Srebrenicu i zato sam odlučio da i ja pješačim”, ispričao je Faris.

Iz Bosanske Krupe na “Marš mira” došla je i Ela Rekić (14).


“Prvi put sam tu. Došla sam da bih naučila još više o genocidu u Srebrenici, da podržimo sve ovo. Želimo da se genocid u Srebrenici više ne ponovi. Ne bih željela da to iko više doživi”, poručila je Ela.

Desetogodišnja Elif Ramić iz Sarajeva na “Marš mira” došla je s dedom Mehmedom.

“Ovo mi je drugi put da sam na ‘Maršu mira’. Tu sam s dedom i drugovima. Nije mi teško da pješačim. Dedo mi je i ranije išao na ‘Marš mira'”, kazala je Elif.


Njen djed pješači već 20 godina. Kako je kazao, na “Marš mira” je došao s dvije unuke.

“One pređu više kilometara nego mi. Odu naprijed pa se vraćaju i tako. Dobro podnesu put”, ispričao je Mehmed.

Među najmlađim učesnicima ovogodišnjeg “Marša mira” je i devetogodišnji Sedad Mehić iz Bosanske Krupe.

“Tu sam s ocem i bratom. Prvi put sam ovdje. Otac me pitao da idem i pristao sam. Puno planinarim i ne bojim se pješačenja”, kazao je Sedad.


Učesnici “Marša mira” bi u Potočare trebali stići 10. jula, a dan kasnije prisustvovati kolektivnoj dženazi u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari na kojoj će ove godine biti ukopani posmrtni ostaci još 14 žrtava genocida.

“​​​​​​​Marš mira” koji se ove godine organizuje 20. put u okviru obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica, za preživjele Srebreničane predstavlja neku vrstu liječenja trauma, ali i obavezu da svoja iskustva i priče ispričaju i prenesu mlađim generacijama.