Home » Irski koledž pristao je odvojiti se od izraelskih firmi nakon protesta studenata
Svijet

Irski koledž pristao je odvojiti se od izraelskih firmi nakon protesta studenata

Photo by PA

Studenti u irskoj prijestolnici prekinuli su svoj propalestinski protestni skup nakon što su univerzitetske vlasti pristale odvojiti se od izraelskih kompanija.

Nakon petodnevnog kampusa u kampusu prestižnog irskog Trinity Collegea u Dublinu TCD u znak solidarnosti s Palestincima u ratom razorenom Pojasu Gaze, studenti su u srijedu prekinuli svoj skup kada je uprava univerziteta objavila da se složila s njihovim zahtjevom za izvlačenjem iz izraelskih kompanija .

“Sporazum je postignut” nakon “uspješnih razgovora između višeg rukovodstva univerziteta i demonstranata”, navodi univerzitet u izjavi objavljenoj na svojoj web stranici, što znači da TCD više neće imati veze s izraelskim firmama.

Kao odgovor na suglasnost TCD-a sa zahtjevima studenata, koji odjekuje slične poteze na američkim kampusima, Laszlo Molnarfi, predsjednik studentskog sindikata te ustanove, rekao je da je izjava univerziteta “svjedočanstvo o moći studenata i osoblja u lokalnoj zajednici”.

Tokom proteklih nekoliko sedmica, univerzitetski kampusi diljem Sjedinjenih Država također su postali bojno polje za demonstracije protiv izraelskog rata protiv Gaze, što je rezultiralo nizom napetih i nasilnih susreta.

Učenici pozivaju na prekid izraelskog genocidnog rata protiv Gaze i traže odvajanje škola od firmi koje podržavaju izraelski režim.

Izrael je ubio više od 34.844 ljudi, od čega 70 posto žena i djece, u Gazi od početka oktobra, prema ministarstvu zdravstva Gaze.