Home » Irska, Španija, Slovenija i Malta pred dogovorom o priznanju Palestine
Svijet

Irska, Španija, Slovenija i Malta pred dogovorom o priznanju Palestine

Foto: Arhiv Reutersa

Irska, Španija i brojne druge zemlje članice EU razmatraju 21. maj kao datum kada će zajednički priznati državu Palestinu, saznaje irski RTE News.

Dva izvora su rekla da se razmatra 21. maj kao datum, piše ovaj medij.

Treći izvor je rekao da se kontakti između Dablina i Madrida, kao i između Slovenije i Malte, intenziviraju s ciljem da zemlje zajednički priznaju palestinsku državnost.

U izjavi koju su zajednički potpisali 22. marta, bivši premijer Leo Varadkar i njegove španske, malteške i slovenačke kolege rekli su da su razgovarali o svojoj „spremnosti da priznaju Palestinu i rekli da će to učiniti kada to može dati pozitivan doprinos i kada okolnosti budu ispravne“.

Sadašnji premijer Sajmon Haris razgovarao je u ponedjeljak sa svojim španskim kolegom Pedrom Sančezom, što je portparol vlade nazvao „dobrim i temeljnim pozivom“ u vezi sa „teškom situacijom na Bliskom istoku“.

Portparol je rekao: „Po pitanju priznavanja [Palestine], naš zajednički rad se nastavlja na priznavanju države Palestine. Oni su ponovo potvrdili želju da i Španija i Irska priznaju Palestinu, slažući se da je formalno priznanje važan dio priznavanja da je dvo- državno rješenje je jedini način da se postigne mir i stabilnost u regionu, sa državom Palestinom i državom Izrael koji žive rame uz rame u miru i bezbjednosti“.

Portparol zamjenika premijera Mišel Martin rekao je večeras za RTE News: „U toku su razgovori sa brojnim evropskim partnerima koji imaju isto mišljenje o priznavanju države Palestine. Fokus Irske će i dalje biti na obezbjeđivanju da odluka o priznanju ima pozitivan uticaj za mirno rješenje sukoba, zasnovanog na rešenju dvije države, i podržava napredak ka sveobuhvatnom regionalnom miru, zasnovanom na principima Arapskog mirovnog plana“.

Govoreći sinoć na sastanku parlamentarne stranke Zelenih, zamjenik premijera je takođe rekao da će Irska glasati za članstvo Palestine u UN kada Generalna skupština UN bude razmatrala to pitanje u petak.

Irski zvaničnici očekuju da će ovo glasanje biti sprovedeno sa značajnom podrškom.

On je na sastanku Zelene stranke rekao da će Irska intervenisati u predmetu genocida na Međunarodnom sudu pravde ubrzo nakon što Južna Afrika iznese svoj slučaj, što očekuje da će se dogoditi do oktobra.

On je takođe naveo kako Irska podstiče Evropsku komisiju da odgovori na pismo koje su poslale Irska i Španija tražeći reviziju Sporazuma o pridruživanju Izraela EU.

Trenutno osam država članica EU priznaje državu Palestinu, a posljednja ju je priznala Švedska 2014. godine, piše irski medij.