Home » Jemenske snage napali su 3 broda povezana s Izraelom u Adenskom zaljevu, Indijski ocean
Svijet

Jemenske snage napali su 3 broda povezana s Izraelom u Adenskom zaljevu, Indijski ocean

Foto AFP

Glasnogovornik jemenskih oružanih snaga kaže da su mornaričke, zračne i raketne jedinice vojske pokrenule napade na tri broda povezana s Izraelom u sklopu pomorske kampanje podrške Palestincima u Pojasu Gaze.

U televizijskom govoru u četvrtak, glasnogovornik jemenskih oružanih snaga, brigadni general Yahya Saree, objavio je da su jemenske snage gađale dva broda, MSC DIEGO i MSC GINA, u Adenskom zaljevu s nekoliko balističkih projektila i bespilotnih letjelica.

Dodatno, rekao je, brod MSC VITTORIA dvaput je pogođen, jednom u Indijskom oceanu i drugi put u Arapskom moru.

“Jemenske oružane snage prate razvoj događaja … u Pojasu Gaze i neće oklijevati eskalirati svoje vojne operacije suočene s ugnjetavanjem palestinskog naroda”, dodao je Saree.

Također je naglasio da će jemenske snage nastaviti sprječavati izraelsku pomorsku aktivnost sve dok okupacijski režim ne prekine agresiju na Gazu i ne ukine opsadu palestinskog teritorija.

Izrael je 7. oktobra poveo svoj genocidni rat uz podršku SAD-a u Pojasu Gaze nakon povijesne operacije palestinske grupe otpora Hamasu protiv uzurpatorskog entiteta.

Režim u Tel Avivu dosad je ubio najmanje 34.844 Palestinca, većinom žena i djece, a ranio 78.404 drugih.

U znak solidarnosti s Palestincima u Gazi, jemenske snage gađale su brodove koji idu u i iz luka na okupiranim teritorijima, ili čiji su vlasnici povezani s Izraelom, u južnom Crvenom moru, tjesnacu Bab el-Mandeb, Adenskom zaljevu i čak i u Arapskom moru.

Prošle sedmice su jemenske snage rekle da će proširiti svoje propalestinske pomorske operacije na Sredozemno more.

Kao odgovor na napade, Sjedinjene Države i njihovi saveznici bombardirali su Jemen kršeći suverenitet zemlje i međunarodno pravo.