Home » Izbori u Iranu: više kandidata baca šešire u ring posljednjeg dana registracije
Svijet

Izbori u Iranu: više kandidata baca šešire u ring posljednjeg dana registracije

Petog i posljednjeg dana registracije sve više kandidata izlazi na izbore za predstojeće predsjedničke izbore u Iranu.

Desetak kandidata, uključujući neke istaknute političke osobe, predalo je svoje nominacije u ponedjeljak.

Najistaknutiji kandidati koji su se u ponedjeljak prijavili za natjecanje bili su predsjednik parlamenta Mohammad Baqer Qalibaf i bivši prvi potpredsjednik Es'haq Jahangiri.

Obraćajući se novinarima nakon registracije, Qalibaf je rekao da su ga elite pozvale da se pridruži utrci. Dodao je da su iskustvo i vještina ključ za osvajanje vrha.

Jahangiri je također rekao novinarima da je odlučio pristupiti kandidaturi u nadi da će poduzeti korake za ispravljanje postojećih pogrešnih pristupa i procedura i stvaranje novih kapaciteta.

Prijevremeni izbori zakazani su za 28. juna i na njima će se izabrati novi predsjednik koji će zamijeniti Ebrahima Raeisija, koji je poginuo u tragičnoj helikopterskoj nesreći u sjeverozapadnom Iranu 19. maja zajedno s ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom i šestero njihovih suputnika.

Kandidate mora provjeriti i odobriti Vijeće skrbnika. Državno izborno nadzorno tijelo od 12 članova potom će 11. juna objaviti konačni popis kvalificiranih kandidata.

Oni koje je odobrilo tijelo za provjeru imat će dvije sedmice za kampanju, predstavljanje svojih manifesta i sudjelovanje u televizijskim debatama prije izbora.

Neki istaknuti kandidati iz tabora principista i reformista, kao i centrista, podnijeli su svoje nominacije proteklih dana.

Među njima su bivši predsjednik parlamenta Ali Laridžani, gradonačelnik Teherana Alireza Zakani, bivši glavni nuklearni pregovarač Saeed Jalili, bivši predsjednik Mahmoud Ahmadinedžad, bivši guverner Središnje banke Irana Abdolnaser Hemmati, Mehrdad Bazrpash, sadašnji ministar cesta i urbanog razvoja, i Solat Mortazavi, ministar zadrugarstva, rada i socijalne skrbi.

Četiri bivše članice parlamenta — Zohreh Elahian, Hajar Chenarani, Hamideh Zarabadi i Rafat Bayat — također su prijavile svoja imena za kandidaturu za predsjednika.