Home » Izrael počinje s rušenjem palestinske imovine u Jeruzalemu
Svijet

Izrael počinje s rušenjem palestinske imovine u Jeruzalemu

Issam Rimawi – Anadolu Agency
Izraelske okupacijske snage započele su danas operacije rušenja imovine u palestinskom gradu Anata, koji se nalazi sjeveroistočno od okupiranog Jeruzalema, izvijestila je novinska agencija Wafa .

Mohammad Hussein, zamjenik gradonačelnika Anata, obavijestio je Wafu da su snage srušile kuću od 140 četvornih metara u vlasništvu lokalnog stanovnika Mohammada Ahmeda Hilweha.

Hussein je dodao da su izraelske snage porušile poljoprivredne objekte, uključujući kolibe koje su se koristile za uzgoj stoke i košnice, te buldožerom srušile park u vlasništvu obitelji Al-Fahidat.

Jeruzalemska guvernata primijetila je da je u maju praćeno 30 operacija rušenja i buldožera, uključujući devet prisilnih samorušenja, 20 rušenja koje su izvele izraelske vlasti i jednu operaciju uništavanja.

Dolazi mjesec dana nakon što su izraelske vlasti srušile stambenu zgradu od 25 stanova koja se nalazila u istom palestinskom gradu.

Jedan od stanara zgrade, Muhammad Mahmoud Hamdan, rekao je novinskoj agenciji Safa da su stanovnici bili iznenađeni kada su izraelske okupacijske snage ušle u predgrađe Al-Salam, gdje se nalazi zgrada, kroz ilegalni zid razdvajanja.

Rekao je da je njegov otac uspio nabaviti nalog za zaustavljanje procesa rušenja, ali je okupacijsko ministarstvo uložilo žalbu na nalog i nastavilo s procesom rušenja.

Izrael je okupirao istočni Jeruzalem tokom arapsko-izraelskog rata 1967. Aneksirala je cijeli grad 1980. godine, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Palestinci inzistiraju na Istočnom Jeruzalemu kao glavnom gradu svoje buduće države, temeljene na međunarodnim pravnim rezolucijama.

Napetosti su visoke na okupiranoj Zapadnoj obali otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofenzivu na Pojas Gaze u oktobru. Od tada je više od 512 Palestinaca ubijeno, a gotovo 5000 drugih ranjeno u vatri izraelske vojske na okupiranom području, prema Ministarstvu zdravstva.