Home » Izraelske okupacijske snage ubile su tri Palestinca u bolnici u Jeninu
Svijet

Izraelske okupacijske snage ubile su tri Palestinca u bolnici u Jeninu

Izraelske snage obučene kao pacijenti, medicinari i civili u bolnici Ibn Sina (Screengrab/X)

Prerušeni u civile i medicinsko osoblje, izraelske okupacijske snage jutros su se infiltrirale u bolnicu Ibn Sina u gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali i smrtno ubili tri Palestinca.

Žrtve, identificirane braća Mohammad i Basil Ayman Al-Ghazawi, te Mohammad Walid Jalamna, bili su meta okupacijskih snaga. Prema novinskoj agenciji Wafa , Basil je ozlijeđen i primao je liječničku pomoć u bolnici od 25. oktobra.

Snimke nadzornih kamera koje kruže društvenim mrežama otkrivaju izraelske vojnike koji se predstavljaju kao medicinske sestre, žene u hidžabu i drugo bolničko osoblje. Jedan izraelski vojnik viđen je kako gura invalidska kolica, dok je drugi nosio dječju autosjedalicu.

Interni izvori iz bolnice potvrdili su da je otprilike deset tajnih izraelskih okupacijskih vojnika otišlo na treći sprat gdje su upotrijebili pištolje s prigušivačima kako bi ubili tri mladića.

Izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti, Itamar Ben-Gvir , podijelio je snimke CCTV-a na društvenim mrežama hvaleći raciju. Napisao je: “Čestitam  komandosima izraelske policije na njihovoj sinoćnjoj impresivnoj operaciji u suradnji s IDF-om i Shin Betom u izbjegličkom kampu Jenin, koja je dovela do eliminacije trojice terorista.”

Kao odgovor, palestinski ministar zdravstva, Mai Al-Kaila, danas je pozvao Opću skupštinu Ujedinjenih naroda, međunarodne institucije i organizacije za ljudska prava da interveniraju i zaustave tekući niz svakodnevnih zločina počinjenih od strane okupacije protiv palestinskog naroda i zdravstvenih ustanova u Pojasa Gaze i okupirane Zapadne obale.

Naglasio je potrebu pružanja osnovne zaštite za centre za liječenje i posade hitne pomoći. “Ovaj zločin dolazi nakon desetaka zločina koje su počinile okupacijske snage protiv centara za liječenje i osoblja. Međunarodno pravo pruža opću i posebnu zaštitu za civilne objekte, uključujući bolnice.”

Napetosti su visoke diljem Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofenzivu protiv Pojasa Gaze 7. oktobra ubivši više od 26.750 Palestinaca i ranivši 65.636 drugih. Velika većina su djeca i žene.