Home » Zašto ICJ nije naredio prekid vatre u slučaju genocida u Izraelu i Gazi?
Svijet

Zašto ICJ nije naredio prekid vatre u slučaju genocida u Izraelu i Gazi?

Propalestinski prosvjednik nazoči demonstracijama ispred Međunarodnog suda pravde (Reuters/Piroschka van de Wouw)

Mnogima je nalog Međunarodnog suda pravde (ICJ) od petka Izraelu da spriječi djela genocida u Gazi i omogući dotok pomoći u palestinsku enklavu bila važna pravna i moralna pobjeda. Ipak, za druge nije otišlo dovoljno daleko.

Pokretanjem slučaja optužujući Izrael za počinjenje genocida u Gazi, Južnoafrička Republika zatražila je devet privremenih mjera. Iako je mnoge zauzeo sud sa sjedištem u Haagu, ključni zahtjev za trenutačnim prekidom vatre nije bio. Zašto?

Prema stručnjacima, mogućnost da sud zahtijeva prekid vatre uvijek je bila malo vjerojatna zbog osporavanog prava Izraela na samoobranu na okupiranom području.

“Nikada nisam mislila da će sud ići tako daleko da naredi prekid vatre”, rekla je Juliette McIntyre, profesorica prava na Sveučilištu Južne Australije, za Middle East Eye.

“Sud kaže da ne možemo ulaziti u pitanje punog opsega izraelovih prava na samoobranu. Dakle, nećemo ništa reći o prekidu vatre”, rekla je McIntyre.

Izraz “samoobrana” je nedostajao u presudi, s mjerama usmjerenim na rješavanje pogoršane situacije na terenu u Gazi.

“Srž slučaja Južne Afrike… je stvaranje uvjeta za život ili stvaranje uvjeta koji su nekompatibilni sa životom”, rekla je McKintyre.

Dok je Južnoafrička Republika pozdravila presudu kao “odlučujuću pobjedu”, njezina ministrica vanjskih poslova, Naledi Pandour,  rekla je da želi da sud izričito pozove na prekid vatre.

I mnogi Palestinci – posebno u Gazi – smatraju da je odluka gorka.

Mohammed el-Kurd , pisac iz okupiranog istočnog Jeruzalema, rekao je na X: “ICJ nije uspio provesti prvu i najvažniju privremenu mjeru koju je Južnoafrička Republika zatražila: ‘Država Izrael će odmah obustaviti svoje vojne operacije  protiv Gaze.’ Nije šokantno, ali svejedno pecka.”

U Gazi, novinar Hind Khoudary rekao je da su ICJ i svijet “opet iznevjerili Palestince”.

Ipak, drugi su sugerirali da je nemoguće donijeti privremene odredbe koje diktira ICJ – poput one da Izrael mora poduzeti sve mjere u svojoj moći da spriječi kršenja Konvencije o genocidu, uključujući ubijanje Palestinaca – bez provedbe trenutnog prekida vatre.

“Kako pružiti pomoć i vodu bez prekida vatre? Ako pročitate naredbu, podrazumijeva se prekid vatre”, rekao je Pandor ispred suda.

Najveća izraelska skupina za ljudska prava, B'Tselem, složila se.

“Jedini način da se provedu naredbe koje je danas izdao Međunarodni sud pravde u Haagu je trenutačni prekid vatre. Nemoguće je zaštititi živote civila sve dok se borbe nastavljaju”, navodi se.

“Deseci hiljada ubijenih, više od milijun raseljenih,  držani kao taoci u Pojasu Gaze, glad i humanitarna katastrofa – sve to obvezuje Izrael da prekine borbe.”

Oona Hathaway , profesorica na Pravnom fakultetu Yale, rekla je da je, iako su komentatori primijetili da nije bilo zahtjeva za prekidom vatre, ICJ “bio toliko blizu da to učini koliko je bilo razumno očekivati ​​da hoće”.