Home » Izraelski vojnici ranili Palestinca koji je pokušao preći na sjevernu stranu Gaze
Svijet

Izraelski vojnici ranili Palestinca koji je pokušao preći na sjevernu stranu Gaze

AA

Izraelski snajperisti, pozicionirani u nekim zgradama u Gazi, pucali su i ranili Palestinca koji je u subotu pokušao da pređe na sjevernu stranu grada tokom humanitarne pauze, javlja Anadolu.

Zvaničnici UN-a stigli su na mjesto događaja u ulici Salahudin i uz pomoć ekipe hitne pomoći evakuisali povrijeđenu osobu iz tog područja.

Četverodnevna humanitarna pauza između izraelske vojske i Hamasa stupila je na snagu u petak u svim područjima Pojasa Gaze, privremeno zaustavivši napade radi razmjene zarobljenika i slanja pomoći.

Stupanjem humanitarne pauze na snagu hiljade Palestinaca raseljenih tokom višesedmičnih izraelskih napada u Pojasu Gaze počele su da se vraćaju svojim domovima kako bi provjerile imovinu i potražile članove porodice.

Izraelska vojska je i u petak otvorila vatru na novinare i palestinske civile koji su pokušavali krenuti s juga Gaze prema svojim domovima na sjeveru.

Od početka izraelskih napada na Gazu 7. oktobra ubijena su najmanje 14.854 Palestinca, od čega više od 6.150 djece i više od četiri hiljade žena.

U Izraelu je ubijeno 1.200 ljudi, uključujući više od 310 vojnika, a 5.132 osobe su povrijeđene.