Home » Propalestinski demonstranti blokirali talijansku luku Genova
Svijet

Propalestinski demonstranti blokirali talijansku luku Genova

Riccardo De Luca – Anadolu Agency

Propalestinski aktivisti u utorak su organizirali protest u luci Genova, u sjevernoj Italiji, u znak protesta protiv isporuke oružja Izraelu.

Demonstranti, uključujući skupine civilnog društva i sindikat lučkih luka, blokirali su luku rano u utorak u znak solidarnosti s Palestincima u Pojasu Gaze.

Više od 500 demonstranata spriječilo je prolaz kamionima koji su prevozili kontejnere koji su se trebali ukrcati na brodove, izvijestila je talijanska državna novinska agencija ANSA .

Mnoštvo je kritiziralo opskrbu Izraela oružjem i smatralo da je luka Genova tranzitna tačka za oružje, korišteno u “masakru” Palestinaca.

Grupa pod nazivom “giovanipalestinesi” (Mladi Palestinci) napisala je na Instagramu da su kontejneri koji su stigli u luku blokirani u utorak ujutro u 6 sati po lokalnom vremenu (04:00 GMT).

Dodalo se: “Dobro znamo da ratni stroj počinje od logistike koja šalje oružje, streljivo i tehnologiju koja je uzrokovala genocid nad našim ljudima.”

Izrael je ubio više od 37.600 Palestinaca od prekograničnog upada Hamasa 7. oktobra 2023. koji je odnio 1.200 života. Napad je teritorij pretvorio u ruševine i doveo do stanja gladi.

Međutim, od tada je Haaretz (izraelski mediji) otkrio  da su helikopteri i tenkovi izraelske vojske zapravo ubili mnoge od 1.139 vojnika i civila za koje Izrael tvrdi da ih je ubio Palestinski otpor.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva trenutni prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom zbog kontinuirane brutalne ofenzive na Gazu od napada Hamasa 7. oktobra 2023.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u svojoj posljednjoj presudi naredio Tel Avivu da odmah prekine svoju operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milijun Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je on izbjegnut upao 6. maja.