Home » Jemen: Britanske i američke snage više neće moći prolaziti Bab el-Mandebom
Svijet

Jemen: Britanske i američke snage više neće moći prolaziti Bab el-Mandebom

Jemenski zvaničnik upozorio je da američke i britanske snage više ne mogu prolaziti kroz strateški moreuz Bab el-Mandeb dok tenzije u regiji rastu nakon ilegalnih vojnih napada pod vodstvom SAD-a na tu arapsku zemlju.

Mohammed al-Bukhaiti, član političkog biroa pokreta otpora Ansarullah, izdao je upozorenje u ponedjeljak nakon što su Sjedinjene Države i njihovi saveznici bombardirali Jemen zbog frustracije antiizraelskim pomorskim operacijama u Crvenom moru.

On je rekao da jemenske oružane snage razvijaju svoje raketne sposobnosti kako bi uskoro predstavile nova iznenađenja.

“Snage SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva više ne mogu prolaziti kroz moreuz Bab el-Mandeb”, graničnu tačku na morskom putu koja povezuje Crveno more s Adenskim zaljevom i dalje Indijskim okeanom, dodao je.

“Osovina otpora je povratila kontrolu nad regionom. Amerikanci će požaliti za svoje akte agresije na Jemen i bit će gubitnici.”

SAD i Britanija, uz podršku Bahreina, Australije, Kanade i Nizozemske, pogodile su u petak više od 60 ciljeva na skoro 30 lokacija u Jemenu, ubivši pet ljudi i ranivši šest.

Bukhaiti je rekao da su jemenske snage sposobne da se suprotstave Amerikancima i da će blokirati prolaz američkih i izraelskih brodova kroz Crveno more.

Ranije u ponedjeljak, jemenske snage su balističkom raketom pogodile kontejnerski brod u vlasništvu SAD-a kod obale Jemena u Adenskom zaljevu.

CENTCOM je saopštio da napad na Gibraltar Eagle nije izazvao “povrijeđenih niti značajne štete” i da brod “nastavlja svoje putovanje”.

Operacija se dogodila dva sata nakon što je još jedna balistička raketa ispaljena prema južnom dijelu Crvenog mora.

Brigadni general Yahya Saree, glasnogovornik jemenskih oružanih snaga, rekao je da su svi američki i britanski brodovi i ratni brodovi koji učestvuju u agresiji “neprijateljske mete”.

Jemenske snage Ansarullaha su prije američkog napada izvodile operacije protiv izraelskih plovila, i plovila povezanih s izraelskom kompanijom, ili onih koji su pokušavali da stignu do izraelskih luka, podržavajući palestinsku borbu u Pojasu Gaze. No, sada su na listu svojih meta dodali i američke i britanske brodove koji podržavaju izraelski režim.