Home » Ko su Musta'ribeen, izraelski agenti prerušeni u Palestince?
Svijet

Ko su Musta'ribeen, izraelski agenti prerušeni u Palestince?

Getty

U utorak u 5:20 ujutro desetak prerušenih izraelskih agenata upalo je u jednu od najvećih bolnica u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje su ubili trojicu mladih Palestinaca koji su spavali.

Agenti su stigli odjeveni u doktore, medicinske sestre, pacijente i palestinske civile, uključujući ženu u hidžabu i muškarca u invalidskim kolicima, pokazao je video racije na bolnicu Ibn Sina u Jeninu koji se pojavio. Barem jedan od agenata također se može vidjeti kako nosi kolijevku za bebu.

Video ih je pokazao kako vade jurišne puške čim su ušli u bolnicu, gdje su navodno gađali čovjeka povezanog s Hamasom.

Operacija je navodno trajala oko 10 minuta, prema izraelskim izvješćima , tokom koje su trojica Palestinaca ubijena dok su spavali u svojim krevetima. Izraelska vojska je rekla da je samo jedan od ubijenih navodno bio pripadnik Hamasa.

Upad je ostavio dijelove bolnice uništene, s izvrnutim krevetima i mrljama krvi na podu i opremi.

Napad je izvela izraelska tajna jedinica poznata kao Musta'ribeen, ili Mista'arvim na hebrejskom.

Ko su Musta'ribini?

Musta'ribeen, šta znači oni koji se “prerušavaju u Arape”, tajna je jedinica posebno obučena za infiltraciju među lokalno palestinsko stanovništvo i arapske zajednice.

Oblače se, govore i ponašaju se poput Palestinaca i obavljaju misije u srcu malih i velikih gradova.

Njihov opseg djelovanja uključuje, ali nije isključiv, prikupljanje obavještajnih podataka, tajni rad policije, infiltraciju, spašavanje talaca i ubojstva.

Jedinica postoji prije osnivanja Izraela i izvorno je bila dio židovskog Palmacha, elitne divizije milicije Haganah, a kasnije jezgre izraelskih snaga.

Jedinica je osnovana kao rezultat saradnje cionističkog pokreta i britanskih mandatnih vlasti u Palestini tokom Drugog svjetskog rata, kada su Britanci trebali obavještajne agente da se infiltriraju među lokalno stanovništvo na Levantu i sabotiraju njemački napredak.

Predložen je prijedlog da se za taj zadatak regrutiraju  Mizrahi Židovi  koji su emigrirali u Palestinu iz arapskih zemalja.

Nekoliko agenata postavljeno je u susjedne arapske zemlje, posebno u Siriju i Libanon, formirajući ono što je kasnije postalo ‘Sirijski vod’.

S porazom Njemačke, Britanci više nisu trebali vod, što je na kraju dovelo do njegovog raspuštanja. To se poklopilo s rastućim napetostima između cionističkih milicija i Britanaca, kao i lokalnih Palestinaca.

Vod je ubrzo ponovno pokrenut kao neovisna jedinica izraelskih snaga s glavnim ciljem prodiranja u palestinske zajednice u svrhu špijunaže i sabotaže.

Postrojba, sastavljena od časnika iz izraelskih snaga, granične policije i unutarnjih policijskih snaga, navodno ima izričitu zadaću spašavanja talaca – iako nema podataka da su Musta'ribeeni korišteni za oslobađanje talaca koje je uzeo Hamas 7. oktobara .

Vojska raspušta te postrojbe nakon što se otkrije njihov rad i formira nove da zauzmu njihovo mjesto.

Poticanje daljnjeg nasilja

U Palestini su Musta'ribeen nedavno postali vidljiviji uglavnom zbog svoje uloge u infiltriranju palestinskih prosvjeda.

Djeluju u skupinama od pet do deset i koriste haos sukoba između Palestinaca i izraelske vojske kako bi se pozicionirali među prosvjednicima, pa čak sudjeluju u paljenju guma i bacanju kamenja.

Oni obično nose kefije i ostavljaju svoje košulje nepodvrnute kako bi sakrili svoje pištolje. Uključili bi se u prosvjede i bacali kamenje te poticali prosvjednike na daljnje nasilje.

Obično ciljaju mlade Palestince koji su najbliži prvoj liniji izraelske vojske i zaskaču im čim vojska počne jurišati naprijed prema prosvjednicima.

Koristeći šok granate i pištolje, prikovali su svoje žrtve i nasilno ih uhitili. Ostali operativci, uz vojsku, pružaju zaklon dok se jedinica žurno povlači.

Iako njihova uloga također uključuje prikupljanje obavještajnih podataka, u novije vrijeme Izrael je uglavnom prikupljao obavještajne podatke putem visokotehnološkog nadzora, špijunskog softvera i umjetne inteligencije.

Tehnologija praćenja izraelske vojske i masovna uhićenja Palestinaca čine aktivnosti Musta'ribeena irelevantnima – u najboljem slučaju marginalnom ulogom podrške.

Udarna ekipa

Upad u bolnicu u Jeninu od utorka tumači se kao proračunata psihološka operacija osmišljena da unese strah i nesigurnost među Palestincima.

Služio je kao demonstracija sile, ponavljajući poruku da čak i zdravstvene ustanove – zaštićene međunarodnim pravom – ostaju ranjive na upade i napade izraelskih snaga.

Bila je to vidljiva predstava Musta'ribeena za stvaranje atmosfere nepovjerenja, paranoje i straha, kako bi se potkopao svaki pokret otpora u izbjegličkim kampovima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Mnogi izraelski i palestinski aktivisti za ljudska prava vide ove jedinice kao nešto više od udarne jedinice.

Iako nema konkretnih statističkih podataka o tome koliko su Palestinaca ubili Musta'ribeeni, ne samo zbog tajne prirode njihovih misija i zato što se izraelska vojska i tajne operacije obično preklapaju.

Međutim, najveća izraelska organizacija za ljudska prava, B'Tselem,  procjenjuje  da su između 2000. i 2010. tajni agenti ubili 161 Palestinca iz zasjede, uključujući 19 mlađih od 16 godina.

Musta'ribeen jedinice su također raspoređene protiv palestinskih građana Izraela.

U rujnu 2021. Adalah, pravni centar za prava arapske manjine u Izraelu,  osporio je  zakonitost izraelske policije koja je uspostavila tajnu jedinicu koja će djelovati u izraelskim palestinskim gradovima, navodno za borbu protiv organiziranog kriminala u tim mjestima.

“Ovaj korak je u suprotnosti s Policijskom uredbom, koja od policijskih službenika zahtijeva da se identificiraju”, priopćila je organizacija.

Adalah je istaknuo kako je “određivanje posebne postrojbe određenoj etničkoj skupini rasističko i protuzakonito”

Izvor