Home » Kolumbijski predsjednik domaćin velikog događaja protiv izraelskog genocida u Gazi
Svijet

Kolumbijski predsjednik domaćin velikog događaja protiv izraelskog genocida u Gazi

Gustavo Petro AGENCIJE

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro pozvao je umjetnike svoje zemlje da se okupe na velikom događaju protiv genocidnog rata Izraela nad Palestincima u Pojasu Gaze.

U poruci na  mrežiX, Petro je uputio poziv svim umjetnicima da mu se pridruže na koncertu u glavnom gradu Bogoti.

“Želio bih da mi se  pridruže svi koji žele koristiti umjetnost za kritiziranje genocida nad palestinskim narodom na Plaza de Bolívar ili u parku Simón Bolívar u Bogoti na velikom koncertu protiv genocida i za život.”

“Neka krik čovječanstva protiv sramote se čuje iz Bogote. A odatle idemo u Medellin, Cali i Barranquillu i regije Kolumbije, kako bismo zajedno uzviknuli ‘Dosta, zaustavite ubijanje!’ , rekao je.

Predsjednik je ranije pozvao na prekid nemilosrdnih izraelskih napada na Gazu.

Petro je u novembru rekao da će njegova zemlja pridonijeti tužbi koju je Republika Alžir podnijela Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) protiv Izraela za ratne zločine.

Alžirski predsjednik Abdelmadjid Tebboune ranije je pozvao haški sud da intervenira i zaustavi genocidni rat Izraela na palestinskom teritoriju.

Režimske vojne snage do sada su od 7. oktobra ubile više od 22.000 ljudi, uključujući preko 9.000 djece.

Više od 90 posto od 2,3 milijuna stanovnika Gaze također je raseljeno, a mnogi sada bježe po treći ili četvrti put unutar obalne enklave, prema podacima Ujedinjenih naroda.