Home » Le Monde pobija tvrdnje Izraela da je Hamas odrubio glave 40 beba
Svijet

Le Monde pobija tvrdnje Izraela da je Hamas odrubio glave 40 beba

Foto: facebook/ Le Monde

Francuski list Le Monde nazvao je korištenje izraelskih medija “gnusnim, ali neutemeljenim optužbama” za promicanje potrebe za ratom u Gazi, potičući optužbe za dezinformacije.

Pod naslovom “ ‘40 obezglavljenih beba’: Dekonstrukcija glasina u središtu informacijske bitke između Izraela i Hamasa ”, list je naveo da je usred bujice izvještaja o ubistvima i pljačkama koje su počinili palestinski borci otpora 7. oktobra, jedan glasina je poprimila izuzetne razmjere; navodno odrubljivanje glave 40 beba u kibucu Kfar Aza.

Dodaje se da je medijski ured izraelske vlade potvrdio da “nikada nije bilo 40 beba s odrubljenim glavama. Ni u Kfar Azi ni u bilo kojem drugom kibucu.” Unatoč tome, nastavilo se, glasine i dalje postoje i Izrael ih je iskoristio.

Nakon prekogranične infiltracije boraca otpora u Izrael 7. oktobra, Le Monde je objasnio, “zbog opasnosti od eksplozivnih mina, novinari su mogli ući samo u nekoliko kuća. Jedini izraelski leševi koje su vidjeli bili su u vrećama za leševe, svi za odrasle.”

Iako glavni stožer nije spominjao mrtve bebe, novinari su imali priliku ispitivati ​​izraelske vojnike i službenike prve pomoći, “čiji su izvještaji bili mračniji i uznemirujući”, navodi se u izvještaju.

Među onima koji su reagirali na licu mjesta bili su članovi ZAKA-e, ultraortodoksne nevladine organizacije zadužene za oporavak tijela.

“U nedostatku medicinske obuke, neki [ZAKA volonteri] pogrešno su shvatili identitet ili dob žrtava”, navodi Le Monde .

ZAKA, koji je također bio prisutan u kibucu Be'eri, odigrao je ključnu ulogu u širenju dezinformacija nakon događaja, prema izvještajima brojnih izraelskih medija. Čini se da je nevladina organizacija, koja se suočava s financijskim poteškoćama, iskoristila tragediju za prikupljanje donacija, kako su izvijestile izraelske novine Haaretz u februaru.