Home » Rezolucija UN-a zahtijeva da Izrael odgovara za ratne zločine
Svijet

Rezolucija UN-a zahtijeva da Izrael odgovara za ratne zločine

Foto AFP

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda usvojilo je rezoluciju kojom poziva na obustavu svake prodaje oružja Izraelu, te na odgovornost režima za moguće ratne zločine u Pojasu Gaze.

Rezolucija je usvojena u petak sa 28 glasova za, šest protiv i 13 suzdržanih. Izraelski vjerni saveznici, SAD i Njemačka, bili su među onima koji su se tome protivili.

Snažno formuliran tekst poziva zemlje da “prestanu s prodajom, prijenosom i preusmjeravanjem oružja, streljiva i druge vojne opreme Izraelu… kako bi spriječili daljnja kršenja međunarodnog humanitarnog prava te kršenja i zlouporabe ljudskih prava”.

Također je istaknuto da je Međunarodni sud pravde u januaru presudio “da postoji vjerojatan rizik od genocida” u Gazi.

Rezolucija, koju je iznio Pakistan u ime svih država članica Organizacije islamske suradnje (OIC) osim Albanije, naglašava “potrebu da se osigura odgovornost za sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog zakona o ljudskim pravima kako bi se okončala nekažnjivost. “

Također je izražena “ozbiljna zabrinutost zbog izvještaja o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava i teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava, uključujući moguće ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na okupiranom palestinskom teritoriju”.

Rezolucija također poziva na “trenutni prekid vatre” i “trenutni hitni humanitarni pristup i pomoć”.

Također se od Izraela traži da prekine okupaciju svih palestinskih teritorija i “odmah ukine blokadu Pojasa Gaze i sve druge oblike kolektivnog kažnjavanja”.

Gaza, dom za više od dva milijuna Palestinaca, pod izraelskom je opsadom od juna 2007. Od prošlog oktobra, Izrael je pojačao ono što je već bilo razornu opsadu, naredivši “potpunu opsadu”.