Home » Milanović: Hrvatska je trebala ostati suzdržana u UN-u, bez kompleksa Austrije i Njemačke
Region

Milanović: Hrvatska je trebala ostati suzdržana u UN-u, bez kompleksa Austrije i Njemačke

Foto: Stipe Majić/Anadolu

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović oštro je kritizirao stav Hrvatske u Ujedinjenim narodima, gdje je Hrvatska glasovala protiv rezolucije kojom se traži trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje u Gazi, javlja Anadolu.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ponovio je nakon uručenja nagrada časnicima na Vojnom učilištu “dr. Franjo Tuđman” kako je nedavno glasovanje Hrvatske u UN-u protiv rezolucije za uspostavljanjem humanitarnog primirja u Gazi učinjeno bez konzultacija s njim.

“Tu je odsustvo kičme pokazao i stalni predstavnik, a to je čovjek koji se reklamirao kao borac za ljudska prava”, izjavio je predsjednik o hrvatskom predstavniku u UN-u Ivanu Šimonoviću.

“Trebalo je samo ostati suzdržan”, smatra hrvatski predsjednik koji ocjenjuje neobjašnjivim isti izbor Austrije, ali i Češke.

Nisam se nikad zalagao za palestinsku državu niti mogu objasniti zašto palestinsku državu nismo priznali, dodao je Milanović.

“Mi nemamo nikakve komplekse niti smo proganjali Židove u Drugom svjetskom ratu da bih sad morao trpjeti baš svakakve poteze izraelske vlade, bez ikakve odgovornosti i to iz perspektive jedne države i hrvatskog naroda koji je bio maltretiran za sve. Mi nismo potomci nacista, mi smo potomci uglavnom antifašista, jedne velike grupe ljudi koji su se borili za pravdu, katkad i prenasilno i pogrešno. Prema tome, kompleksa nemam, ako ih Austrijanci i Nijemci imaju, neka ih liječe, neka vješaju tuđe zastave, mi nećemo”, istaknuo je Milanović.

Trenutno se na Bliskom istoku događa nedobro i nema nevinih, poručio je.

Izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj nazvao je “militantnim agitatorom koji lupeta i proziva hrvatskog predsjednika u sred Zagreba, a da naša bijeda od Vlade i na Zrinjevcu ne reagira na to”.

U ranijem službenom priopćenju Milanović je osudio ovakav stav Hrvatske u UN-u kao izazivanje moguće sigurnosne ugroze u Hrvatskoj, no dodao je kako ipak ne očekuje da će Hrvatska postati meta za teroriste ili slične napade.

“Vjerujem da se to neće dogoditi jer postoje druge mete”, naveo je Milanović.

Oštro je komentirao je i nedavno fotografiranje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića sa srpskim tenisačem Novakom Đokovićem kojega je nazvao rusofilom, ali i genijalnim sportašem za kojega navija.

AA