Home » Nakon Sarajeva, protesti podrške Palestini održani u Beogradu i Podgorici
Region

Nakon Sarajeva, protesti podrške Palestini održani u Beogradu i Podgorici

Protest podrške organizovala je organizacija “Podrška narodu Palestine iz Srbije” zajedno sa palestinskom dijasporom u Srbiji i Društvom srpsko-palestinskog prijateljstva.

Ambasador Palestine u Srbiji Muhamed Al Namur poručio je okupljenima da palestinkom narodu znači podrška.

Al Namur je naveo da 2,5 miliona palestinskih stanovnika živi u Gazi na 350 kilometara kvadratnih, piše Tanjug.

“To je kao pola Beograda, zamislite broj od 2,5 miliona na tom prostoru. Oko njih je izraelska vojska koja drži granicu i zid visine od devet metara, koji ide toliko i ispod zemlje”, ukazao je Al Namur.

Prisutni su se okupili na Trgu republike kako bi izrazili solidarnost sa narodom Palestine, sa zahtjevom da se obustavi bombardovanje koje uskraćuje pristup vodosnabdijevanju, električnoj energiji, hrani, lijekovima i ostalim namirnicama stanovnicima Gaze.

Ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Podgorici, jučer je održan masovni skup podrške palestinskom narodu pod nazivom ”Crna Gora za Palestinu”.

Skup je počeo minutom šutnje, kojim je odana pošta stradalima u Palestini.

Sa skupa je upućen i poziv predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću da, kako su kazali, osudi “genocid u Palestini”.

Student Jovan Mandić, kazao je da su se okupili kako bi iskazali solidarnost sa narodom Palestine.

“Situacija u Palestini je urgentna. Gledamo slike djece, kojima su porodice nestale. Situacija nije nastala juče, već je produkt dugogodišnje okupacije Palestine od Izraela. Ova situacija je genocid”, kazao je Mandić.

On je kazao da međunarodna zajednica šuti i poručio da narod Crne Gore neće šutjeti.

Okupljeni su nosili transparente “Ne moraš da budeš musliman da bi stao uz Palestinu, samo budi čovjek”, “Free Palestina”, i drugi.

Ilija Vujošević, jedan od organizatora protesta kazao je da su se okupili “kako bi skrenuli pažnju na horor kojem svjedočimo, a nemoćni smo da učinimo više”.

“Želimo da poručimo našoj vladi i svim našim sugrađanima da ne žmure na etničko čišćenje Palestinaca u Izraelu i Palestini, da ne žmure na genocid koji je u toku u pojasu Gaze gdje su polovina stanovništva djeca i da urade sve što mogu da doniraju novac, gdje treba i da pošaljemo poruku vladi da ne treba da stojimo iza zemlje koja aktivno učestvuje i praktikuje genocid, jer se u Gazi dešava genocid i tako ga i treba nazvati”, kazao je Vujošević.

On je pozvao Vladu Crne Gore da uvede sankcije i bojkot državi Izrael, kao što je učinila prema Rusiji, kada je okupirala Ukrajinu.