Home » Najmanje 11 civila, uključujući djecu, ubijeno je u izraelskim napadima na Libanon
Svijet

Najmanje 11 civila, uključujući djecu, ubijeno je u izraelskim napadima na Libanon

Photo by AFP

Najmanje 11 ljudi, uključujući djecu, ubijeno je u izraelskim napadima na sela u južnom Libanonu, navodi se u izvješću.

Direktor bolnice i tri libanonska sigurnosna izvora rekli za Reuters da je 11 ljudi, uključujući šestero djece, ubijeno tokom napada koje je izraelska vojska izvela na sela diljem južnog Libanona u srijedu.

Režim u Tel Avivu rekao je u priopćenju da je odgovorio na raniji raketni napad koji je izveo libanonski pokret otpora Hezbollah u kojem je ubijen izraelski vojnik. Skupina otpora, međutim, nije najavila nikakve operacije u srijedu.

U prvim izvješćima navodi se da su četiri civila ubijena u napadima.

Hezbollah i Izrael razmjenjivali su svakodnevne prekogranične vatre otkako je okupacijski režim poveo smrtonosni rat protiv Gaze 7.oktobra.

Hezbollah, čija je raketni napad natjerao oko deset hiljada izraelskih doseljenika da pobjegnu iz sjevernih područja okupiranih teritorija, kaže da su njegove operacije namijenjene pružanju podrške otporu Gaze.

Dva sigurnosna izvora rekla su da su žena i njezino dvoje djece ubijeni u izraelskom napadu na selo al-Sawana u srijedu.

Još jedan udar na zgradu u Nabatiehu odnio je živote još četvero djece, tri žene i jednog muškarca, prema direktoru u gradske bolnice Hassanu Wazniju i tri druga sigurnosna izvora. Wazni je dalje rekao da je sedam osoba također ranjeno u udarima.

Izvori su također rekli da su četiri borca ​​Hezbollaha također ubijena u odvojenim udarima.

Hezbollah je upozorio da će proširiti protuizraelsku frontu na jugu ako okupacijski režim eskalira svoja djela agresije na libanonski teritorij i Palestince u opkoljenom pojasu Gaze.

Skupina otpora je obećala da će nastaviti sa svojim operacijama odmazde sve dok uzurpatorski entitet nastavi svoju agresiju na Gazu, koja je dosad ubila više od 28.500 Palestinaca, uglavnom žena i djece, i ranila više od 68.200 drugih.

U utorak je glavni tajnik Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah ponovio u televizijskom obraćanju da će njegova skupina prekinuti razmjenu vatre samo ako se postigne potpuni i trajni prekid agresije na Gazu.