Home » Postignuća Islamske revolucije u Iranu
Svijet

Postignuća Islamske revolucije u Iranu

Getty Images

Iran je 11. februara obilježio 45. godišnjicu Islamske revolucije prikazujući svoja zadivljujuća postignuća na svim poljima ljudske djelatnosti. Za mnoge je to bilo veliko iznenađenje, ali za iranski narod i slobodne nacije svijeta to nije ništa novo, jer revolucionarno oslobođenje vodi do suvereniteta i općenito potiče duboke promjene u društvu.

Revolucija je vidjela kako se iranski narod oslobađa okova dominacije i uplitanja stranih sila. Iako je bio neutralan tokom dva svjetska rata 20. stoljeća, to nije poštedjelo Iran od prisilne okupacije stranih sila. Ipak, želja za neovisnošću i slobodnom republikom utemeljenom na islamskim načelima dovela je na kraju do pada apsolutističke perzijske monarhije 1979. i stvaranja Islamske Republike Iran.

Čvrsto vodstvo vođe revolucije i utemeljitelja Islamske Republike, Imama Homeinija, prevladalo je sve prepreke odlučnošću i širokom podrškom naroda. To je omogućilo oslobođenje perzijske nacije iz kandži sila koje su iscrpile  bogatstva i porobile  narod.

Važnost i značaj Islamske revolucije, pobjedničke zahvaljujući naporima milijuna hrabrih iranskih muškaraca i žena i krvi hiljade mučenika, nadahnuta je nadom i snom potlačenih o domovini slobodnoj od ograničenja stranih sila.

Ayatollah Ali Hamenei, koji je naslijedio imamaHomeinija 4. juna 1989., vodio je naciju kroz odlučujuće trenutke u njezinoj povijesti i potvrdio njen suverenitet kao što to nije učinio nijedan drugi trenutni vođa.

Četrdeset pet godina kasnije, Islamska Republika Iran razvila je svoje znanstveno istraživanje, tehnologiju, obranu i medicinu. Iran je svjetski lider u raznim znanstvenim i medicinskim područjima, kao što su transplantacije srca, bubrega i koštane srži, te je pionir u bioumjetnim transplantacijama dušnika. Jedini je proizvođač biookularnih implantata u svijetu i pionir u proizvodnji prirodnih lijekova za borbu protiv HIV-a, kao i u proizvodnji neuralne protetike.

Islamska Republika je prva u svijetu u nanotehnologiji, druga u proizvodnji lijekova temeljenih na nanotehnologiji, a pionir je u genetičkom inženjeringu. Pokazuje ogroman znanstveni napredak i snagu, rastući jedanaest puta više od svjetskog prosjeka.

U obrazovanju, Iran se ističe među prvih pet sudionika znanstvenih olimpijada. Globalno je priznata među vodećim zemljama u borbi protiv nepismenosti i ima jednu od najviših stopa pismenosti djevojčica i žena u svijetu. Iz godine u godinu povećavala je ponudu srednjeg i visokog obrazovanja, koje se od revolucije udeseterostručilo.

Islamska Republika je među prvih 10 zemalja u svijetu u području avio tehnologije, s autonomijom u proizvodnji i lansiranju satelita. Nedavno je lansirao tri visokotehnološka satelita pomoću jedne rakete proizvedene u Iranu, a ima i vlastiti GPS. Iranski satelit Sorayya lansiran je u orbitu 750 kilometara iznad Zemlje, što je novi rekord Irana na svemirskom polju, unatoč oštrim zapadnim sankcijama.

Iako je bojkotiran i sankcioniran zbog svog mirnodopskog nuklearnog programa, Iran je među zemljama koje dominiraju nuklearnim znanostima i zauzima osmo mjesto u svijetu po nuklearnom razvoju. Uspio je opskrbiti strujom 100 posto stanovništva, a pitkom vodom 96 posto. Što se tiče interneta, 70 posto Iranaca ima pristup, uz široko rasprostranjen pristup mobilnim telefonima, kao i besplatan pristup otvorenim televizijskim kanalima diljem Irana.

MEM