Home » ‘Niko ne vjeruje Netanyahuu’: Izraelska ratna vlada podijeljena usred sukoba u Gazi
Kolumne

‘Niko ne vjeruje Netanyahuu’: Izraelska ratna vlada podijeljena usred sukoba u Gazi

Vasca Gargala/Cartoon Movement,

Virginia Pietromarchi

Bio je potreban jedan tweet tokom vikenda da se pojave pukotine unutar izraelskog političkog establišmenta.

Odmah nakon ponoći u nedjelju, premijer Benjamin Netanyahu napisao je da nikada nije bio obaviješten o upozorenjima o Hamasovom napadu na Izrael 7. oktobra. Čini se da je Netanyahu umjesto toga krivnju za napad, u kojem je ubijeno najmanje 1400 ljudi, prebacio na svoju vojsku i šefovi obavještajnih službi. Oni su prije napada ocijenili da je Hamas “odvratan i spreman za nagodbu”, istaknuo je.

Izjava je izazvala buru. Politički čelnici kritizirali su Netanyahua da se bavi politikom dok je zemlja bila usred teške vojne kampanje unutar Gaze. Ogorčenost je bila tolika da je premijer izbrisao tweet i neobično trezvenim tonom se ispričao za svoje riječi . “Bio sam u krivu”, rekao je.

Stručnjaci kažu da je ova epizoda potvrdila sve veći rascjep unutar političkog i vojnog establišmenta, koji je doveo u pitanje Netanyahuovo vodstvo i njegovu sposobnost da vodi zemlju kroz rat bez davanja prioriteta vlastitim interesima ispred nacionalne sigurnosti.

“Reći da nije bio u redu bilo bi potcjenjivanje godine”, rekao je Yossi Mekelberg, suradnik programa za Bliski istok i Sjevernu Afriku u Chatham Houseu.

“Ovo je vrlo teška vojna kampanja pa želite odgovornog premijera i nema niti jedne osobe [u vladi] koja vjeruje Netanyahuu – to je glavno pitanje za ovaj kabinet”, rekao je Mekelberg.

Ubrzo nakon 7. oktobra, Netanyahu je formirao hitnu ratnu vladu proširivši izraelsku vladajuću koaliciju na nekoliko bivših visokih vojnih časnika iz redova oporbe.

Jedan od njih bio je Benny Gantz, bivši ministar obrane, koji je hitno zahtijevao da Netanyahu povuče svoju kontroverznu dužnost, istovremeno iskazujući punu podršku vojsci i Shin Betu, izraelskoj domaćoj obavještajnoj agenciji.

Uslijedio je niz kritika od strane drugih čelnika. “Netanyahua ne zanima sigurnost, ne zanimaju ga taoci, samo politika”, rekao je oporbeni zastupnik Avigdor Lieberman, nekoć Netanyahuov ministar obrane. Glavni glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari odbio je komentirati. “Mi smo u ratu”, rekao je.

Vatrene razmjene bile su najnoviji znakovi napetosti unutar izraelskog političkog establišmenta – uključujući i unutar ratne vlade – dok se bori s posljedicama jednog od najvećih obavještajnih propusta u zemlji.

Mnogi u sigurnosnom aparatu zemlje priznali su nedostatke, ali ne i Netanyahu. Prije burnog tvita, izraelski čelnik je u subotu održao brifing za novinare na kojem je izbjegao pitanje je li on odgovoran, rekavši da će svi morati “dati odgovore na teška pitanja, uključujući i mene”, kada rat završi.

“Ovo je samo vrh ledenog brijega onoga što će biti izraelski establišment nakon što sukob završi”, rekao je Alon Lien, bivši direktor izraelskog ministarstva vanjskih poslova. “On priprema teren za svoj argument”, rekao je Lien.

Veze između premijera i velikog dijela izraelskog javnog mnijenja već su testirane. Rat je došao na tragu političke krize jer je ultranacionalistička krajnje desna vlada koju je vodio Netanyahu gurala kontroverzne reforme koje su ograničile ovlasti pravosuđa i koje su protivnici kritizirali kao prijetnju demokraciji. Deseci hiljada prosvjednika mjesecima su izlazili na ulice, protiveći se reformi pravosuđa.

Među protivnicima reforme bili su i vojni rezervisti koji su prijetili da će se odbiti prijaviti na dobrovoljnu dužnost. Neki kritičari tvrde da je veličina prosvjeda bila takva da je utjecala na spremnost i sposobnost vojske.

Od 7. oktobra hiljade rezervista prihvatilo je oružje kako bi se pridružilo borbi protiv Hamasa – najvećeg vojnog izazova zemlje od rata protiv Egipta i Sirije u oktobra 1973. godine.

U ponedjeljak je izraelska vojska rekla da se trupe i oklopna vozila probijaju dublje u Gazu u sklopu ” druge faze rata “. Dolazi nakon više od tri sedmice nemilosrdnog bombardiranja opkoljene enklave u kojem je ubijeno više od 8.000 Palestinaca i izazvalo humanitarnu katastrofu.

Ali analitičari kažu da se jedinstvo unutar Izraela protiv Hamasa ne proteže nužno na potporu samoj Netanyahuovoj vladi.

“Ova je vlada već izgubila povjerenje značajnog dijela društva prije 7. oktobra i od tada nije posebno proširila svoju javnu bazu podrške”, rekao je Mouin Rabbani, suurednik Jadaliyye i nerezidentni suradnik na Centar za studije sukoba i humanitarne studije.

Prema anketi Izraelskog demokratskog instituta objavljenoj prošle sedmice, povjerenje u vladu palo je na najnižu razinu u 20 godina s 20 posto Izraelaca koji su rekli da vjeruju Netanyahuovom kabinetu – osam postotnih bodova manje u usporedbi s mjesecom junom..

Ipak, Netanyahu je poznat po svojim političkim vještinama preživljavanja. Izraelski premijer s najdužim stažem prvi je put preuzeo dužnost 1996. godine, a na vlasti je bio 13 od posljednjih 14 godina.

“Postoji široko protivljenje njemu i ponašanju njegove vlade, ali to nas ne bi trebalo ostaviti slijepima pred činjenicom da on također ima dubok rezervoar javne podrške”, rekao je Rabbani.

I premda bi ratni kabinet mogao biti podijeljen, proširenje vlade na više vojne članove – kao što je učinio Netanyahu – moglo bi još uvijek politički služiti njegovim interesima, dodao je.

To je potez koji možda nije usmjeren samo na širenje njegove političke baze, rekao je Rabbani, već bi mu također mogao pomoći da učinkovitije prebacuje odgovornost na sigurnosni establišment za potencijalne vojne neuspjehe nakon što rat završi.

Izvor